En lista med över 4000 namn på individer och organisationer som anses farliga av Facebook har läckt. Foto: TT

Facebooks lista över farliga individer och organisationer har läckt

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks så kallade svarta lista, som företaget använder för att gallra material och stänga av användare från plattformen, har länge varit en hemlighet för allmänheten.

Nu har den läckt ut.

Enligt dokument som nättidningen The Intercept fått fram innehåller den över 4 000 namn på individer och organisationer som anses vara särskilt farliga.

Nättidningen The Intercept har fått tillgång till interna dokument som uppges användas av sociala medier-jättens moderatorer.

Där förekommer en lista på över 4 000 namn på individer och organisationer med politiker, skribenter, musikgrupper, artister och sedan länge avlidna historiska personer som Facebook anser vara särskilt farliga.

Att skriva om, eller associeras med material kopplat till listan, utgör alltså ett brott mot Facebooks communityregler och kan därför leda till avstängning från plattformen, enligt nättidningen.

– Facebook sätter sina användare i en nästan omöjlig situationen när de säger att de inte får posta inlägg om farliga grupper och individer, men sedan vägrar att offentligt redovisa vilka de anser vara farliga, säger Faiza Patel, vice direktör för Brennan Center Justices frihets- och säkerhetsprogram, som har granskat materialet, till The Intercept.

Får konton avstängda

Syftet med listan som tillkom 2012 har, enligt Facebook, varit att hindra terrorism och rekrytering till våldsamma terrororganisationer. I princip samtliga nu förekommande namn anses vara ett hot mot USA eller dess allierade.

Men i takt med att listan har växt har även andra organisationer och användare drabbats när de fått material borttaget och konton avstängda när de har diskuterat olika ämnen – utan att veta varför.

Enligt The Intercepts granskning är Facebooks policy mindre hård mot kommentarer om vit makt-relaterade namn på listan än mot grupper och terrorister med kopplingar till Mellanöstern, Sydostasien, islam och kriminella gäng i USA.

Inte perfekt

Brian Fishman, Facebooks policychef för terroristbekämpning och särskilt farliga organisationer, säger i ett skriftligt uttalande att företaget försöker vara så transparent som möjligt men att de samtidigt prioriterar säkerhet, begränsar rättsliga risker och förebygger möjligheter för grupper att kringgå reglerna.

Han tillbakavisar också på Twitter uppgifterna från Intercept om att högerextrema grupper behandlas mildare.

”Det är fel. Över 250 vitmaktgrupper bedöms av vår mest restriktiva policy som hatgrupper. Det betyder inget beröm, stöd eller representation”, skriver Fishman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.