Irans president, kraschat flygplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av bilden som spreds – och hur man kan se att den är gammal. Foto: TT/Faksimil

Falsk bild spreds efter iranska presidentens helikopterkrasch

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Fotot visar vad som påstås vara helikoptern som Irans president och utrikesminister kraschade i under söndagen. Bilden har spridits vitt och brett i sociala medier, av medier och bildbyråer – och enligt uppgift till SVT kom bilden ursprungligen från iranska staten. Men den är flera år gammal.

Den osäkra första tiden som följer en stor nyhetshändelse – perioden mellan det att nyheten först har rapporterats och fram till dess att verifierade bilder finns – brukar ofta vara en period präglad av storskalig spridning av falska bilder, videor och påståenden i sociala medier.

Under flera års tid har till exempel samma bild på samma man hållande ett vapen spridits mer eller mindre varje gång ett terrordåd eller en skolskjutning inträffat – med felaktiga påståenden om att han är gärningsmannen, något SVT tidigare rapporterat om.

SVT Verifierar

Situationen har sett liknande ut sedan världens medier först rapporterade om att Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amirabdollahian kraschat med en helikopter.

Efter att händelsen nyss inträffat fylldes sociala medier snabbt av konspirationsteorier om att ”rymdlaserstrålar” skjutit på helikoptern eller att CIA eller Mossad egentligen låg bakom, trots att det exakta förloppet kring olyckan ännu är oklart.

Kom från iranska statliga bolaget

Ett flertal bilder spreds också. En bild visar vrakdelar från någon typ av farkost med en iransk flagga på, i en dimmig skog.

Via stora västerländska bildbyråer som Associated Press (AP) och European Press Agency (EPA) spreds den vidare till flera stora medier, inklusive Svenska Dagbladet och Expressen i Sverige. EPA:s redaktör Frank Bengfort uppger för SVT att bilden kom från det statliga iranska tv-bolaget IRIB.

Men bilden visar inte presidentens helikopter, utan ett flygplan som kraschade för flera år sedan.

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) skickade ut en rättelse under måndagen och skriver till SVT att ”Vi litar på det stora byråerna i detta fall. Vi har ingen personal som granskar alla bilder en och en”.

TT:s bildarkiv med den felaktiga bilden, efter att de skickat ut en rättelse. Foto: TT/Faksimil

Se SVT:s genomgång av bilden, och hur man kan se att den är gammal, i videon ovan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet