De tre fängslade journalisterna i sina burar under rättegången i Egyptens huvudstad Kairo. Foto: TT

Fängslade al Jazeera-journalisten: Vi är gisslan!

Uppdaterad
Publicerad

De tre al Jazeera-journalister som greps i Egypten i december får snart sin dom. I dag avslutades rättegången som väckt en storm av internationell kritik. ”Det här målet handlar om pressfrihet! Om domaren ska döma oss efter de bevis som finns så kommer vi att släppas fria. Vi är gisslan!” säger journalisten Mohamed Fahmy.

Mohamed Fahmy, byråchef för ”al Jazeera English” hålls i en bur inne rättssalen. Han fattar tag om gallret med bägge händer när han ropar sina svar på SVT:s frågor. Vi befinner oss i högsäkerhetsfängelset Tora utanför Kairo, där rättegången mot de tre al Jazeera-journalisterna avslutades i dag.

Greps i slutet av december

Fahmy, den australiensiske reportern Peter Greste och den egyptiske producenten Baher Mohamed greps den 29 december på lyxhotellet Mariott i Kairo. I åtalet kallas de för ”Mariottcellen” och anklagas för samröre med det numera förbjudna och terroriststämplade Muslimska brödraskapet. Åklagaren hävdar att journalisterna ”skadat nationell säkerhet” och yrkar på 15 års fängelse för Fahmy och Mohamed samt sju års fängelse för Greste.

Journalister dömda till fängelse

al Jazeera ägs av kungadömet Qatar som också stödjer det Muslimska brödraskapet – därför ses kanalen som fiende till den nuvarande regimen i Egypten.

Allvarliga anklagelser

Människorättsgrupper och politiker har uppmanat Egypten att släppa journalisterna och på Twitter har ett stort antal journalister från hela världen publicerat självporträtt med munnarna övertäckta och med hashtaggen #freeajstaff i protest.

Anklagelserna mot de tre är mycket allvarliga, menar Amnesty Internationals observatör Mohamde Lotfy som följer rättegången.

– Samtidigt är detta en rättegång som inte borde äga rum över huvudtaget. Det är absurt att journalister ska ställas inför rätta i en bur och förklara varför de gjort sitt jobb som journalister, säger Lotfy.

Juristen Mohamed Lotfy menar att bevisningen i fallet är osammanhängande och stundtals kan liknas vid en fars. Vid ett tillfälle visade Peter Grestes föräldrars semesterbilder från Tyskland upp i rätten som exempel på journalisternas försök att framställa Egypten i dålig dager.

– Det har inte presenterats ett enda bevis i rätten som visar att vi rapporterat felaktiga fakta eller manipulerat våra reportage som åklagaren påstår, ropar Greste genom burgallret inne i rättssalen.

Egypten farligt för journalister

Egypten har listats som det tredje farligaste landet i världen för journalister. Nyligen bekräftade landets inrikesministerium att man planerar en utökad massövervakning av sociala medier i landet.

Domen kommer att meddelas den 23 juni. Mohamed Fahmys bror Adel Fahmy säger att han försöker hålla hoppet uppe, men att han är orolig. Samtidigt tror han att rättsfallet skadar Egyptens anseende mer än vad en handfull reportrar någonsin skulle kunna göra.

– Det här fallet skadar bilden av Egypten. Det är det som svärtar ned hela världens bild av Egypten, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet