Den nye katalanske regionpresidenten Quim Torra har valt totalt 13 personer till sin första regering.
Bland dem finns Jordi Turull och Josep Rull, två tidigare ministrar i Katalonien som hålls frihetsberövade utanför Madrid. Utvalda är också Toni Comin och Lluis Puig, som befinner sig i exil i Belgien efter att de lämnade landet tillsammans med den avsatte ledaren Carles Puigdemont.
Stopp i domstol
Utnämningarna kommer inte att gå igenom, meddelar den spanska regeringens talesperson Íñigo Méndez de Vigo. Enligt honom kommer de spanska domstolar som sade nej till flera kandidater till den katalanska presidentposten att göra samma sak denna gång.
Kritik mot Torra kommer även från andra företrädare för regeringspartiet Partido Popular (PP).
”Sammansättningen av den nya katalanska regeringen är ett tydligt budskap om att de vill fortsätta med problemen, konflikten och provokationen”, skriver Xavier García Albiol, PP-ledare i Katalonien, på Twitter.
Den spanska regeringen klargjorde tidigt att en ny katalansk regering ska vara ”laglig och genomförbar”. Efter den ogiltigförklarade självständighetsomröstningen i oktober förra året tog den spanska centralmakten över styret av Katalonien tills det regionala parlamentet lyckats välja nya ledare.
Ser sig som vikarie
Jordi Turull och Josep Rull har accepterat Torras nomineringar via Twitter, från Madrid där de sitter.
55-årige Quim Torra valdes av det katalanska parlamentet i måndags. Han är självständighetsivrare och beskriver sig som ställföreträdande ledare i väntan på att Carles Puigdemont återvänder.
När Torra avlade sin ämbetsed i torsdags hoppade han över löftet om att följa den spanska konstitutionen och lovade i stället att följa ”det katalanska folkets vilja”. Inga representanter från centralregeringen närvarade.
Under de senaste veckorna har Torra fått be om ursäkt för tidningsartiklar och Twitter-inlägg där han gått hårt åt Spanien och det spanska folket. I en krönika från 2012 beskriver han spanjorer som ”monster”, ”gamar” och ”hyenor” som har något fel i sitt dna som gör att de avskyr Katalonien.
Bakgrund: Detta har hänt
Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.
Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt. Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.
Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien.
Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.
Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.
I mars greps Puigdemont i Tyskland. Före frihetsberövandet hade han besökt Finland. Han reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att ha passerat en gränskontroll på Jylland. Tysk domstol har därefter avvisat Spaniens krav på att Puigdemont ska utlämnas och frigivit honom mot borgen. (TT)