• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

FBI hackade telefon utan Apple

Uppdaterad
Publicerad

Den federala amerikanska polisen FBI har lyckats få tillgång till data på den Iphone som tillhörde skytten i San Bernardino-dådet, utan hjälp från Apple.

Något som kan komma att skada Apple rejält, varnar bedömare.

Justitiedepartementet har nu dragit tillbaka det omdiskuterade kravet på att IT-jätten ska hjälpa till att låsa upp telefonen.

”Vårt beslut att avsluta rättsprocessen baseras på det faktum att vi nyligen, med hjälp av en tredje part, har lyckats att låsa upp Iphonen utan att äventyra någon information på telefonen”, säger åklagaren i San Bernardino-fallet Eileen Decker i ett uttalande.

I ett dokument som inkommit till rätten framgår att justitiedepartementet har ”lyckats komma över data på (Syed) Farooks Iphone och därför inte längre behöver hjälp från Apple”.

”Har antagligen skadat Apple”

Det är oklart vilken ”den tredje parten” är eller vad som fanns lagrat på mobilen. Enligt medieuppgifter kan FBI ha sökt hjälp från ett israeliskt kriminaltekniskt företag.

I ett uttalande säger Apple att FBI aldrig skulle ha tagit fallet till domstol och att företaget kommer att fortsätta försöka förbättra säkerheten i sina produkter.

”Apple tror djupt på att människor i USA och runt om i världen förtjänar dataskydd, säkerhet och privatliv. Att offra det ena för det andra utsätter bara människor och länder för större risk”, heter det från Apples sida.

Bedömare varnar för att användare som månar om sin säkerhet nu kan komma att välja andra företags produkter i stället, eftersom bråket har avslöjat en säkerhetslucka.

– FBI har antagligen skadat Apple, ett av USA:s mest värdefulla företag, utan någon annan anledning än att de sa nej, säger teknikkonsulten Rob Ederle.

Stöd från IT-jättar

Rättsfallet har pågått i drygt en månad, då en federal domare beordrat Apple att göra det möjligt att låsa upp en telefon som tillhörde Syed Farook, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i december.

Apple har, med stöd från andra IT-jättar som Google och Facebook, vägrat med hänvisning till att det skulle skapa ett prejudikat som skulle göra det omöjligt att skydda kundernas privatliv.

Förra veckan sköts en rättslig rond mellan parterna upp sedan det amerikanska justitiedepartementet uppgivit att FBI eventuellt skulle kunna låsa upp telefonen med hjälp av ny teknik som den federala polisen har fått information om från tredje part, men att tester först behövdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.