Fem klimattrösklar kan redan ha passerats

Uppdaterad
Publicerad

De tropiska korallerna kan komma att försvinna nästan helt. Det är en av flera trösklar som kan ha passerats redan nu vid 1,1 grads uppvärmning enligt forskning som publiceras i tidskriften Science.

Klimatförändringen är inte bara gradvis förändring. Det finns även tröskeleffekter i klimatet, eller tippningspunkter, där naturen kan gå från ett tillstånd till ett annat på kort tid på grund av uppvärmningen. Och nu finns inte bara nio utan 16 sådana, och flera är närmare än man tidigare trott.

Den här slutsatsen drar forskarna på Stockholm Resilience Center efter att ha gått igenom över 200 vetenskapliga rapporter om tröskeleffekter de senaste 15 åren.

– Vår slutsats är att vi redan är i farozonen för vissa tippningspunkter, säger David Armstrong McKay vid universitetet i Exeter och som är studiens huvudförfattare till SVT.

Kan redan vara här

Fem av dem kan ske redan nu med uppvärmningen hittills på cirka 1.1 grad varnar forskarna. Det är avsmältning av isen på Grönland och på Västantarktis, det är tinande permafrost på tundran, förändrade havsströmmar i Labradorhavet utanför Grönland, och koralldöd på grund av varmare hav.

– De två som jag tycker är väldigt oroande är dels avsmältningen av istäckena på Grönland och Västantarktis som inte bara ha stor påverkan på klimatet utan även kan leda till stor höjning av havsnivåerna. Och dels den tinande permafrosten som kan orsaka metanutsläpp som snabbar på uppvärmningen ytterligare, säger Ingo Fetzer, forskare vid SRC.

Varje tiondel ökar risken

I Paris 2015 kom världens länder överens om att försöka hålla uppvärmningen under 2 grader med sikte på 1.5. Ännu fler tröskeleffekter kan ske om temperaturökningen passerar 1,5 grad. Det oroar forskarna.

– Ja visst. För vi kommer nästan säkert att passera en och en halv grads uppvärmning även om utsläppen minskar fort. Och vid den nivån ser vi att en del av tröskeleffekterna blir troliga. Men även om vi går över 1,5 grad är det värt att minska utsläppen så mycket som möjligt för att förhindra andra tippningspunkter från att bli troliga, säger David Armstrong McKay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.