Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hävdar att de har starka belägg för att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP/TT

Nära medarbetare till saudiske kronprinsen straffas av USA

Uppdaterad
Publicerad

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi. Men var kroppen finns påstår sig Riyad inte veta. Samtidigt inför nu USA sanktioner mot 17 saudier som anklagas för inblandning i mordet med sanktioner.

Khashoggi dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul efter någon form av bråk, enligt åklagarmyndigheten i Riyad. Han påstås ha dödats av en injektion och sedan styckats för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Journalistens kvarlevor lämnades över till en agent utanför konsulatet, enligt åklagarmyndighetens talesperson Shaalan al-Shaalan.

Saudisk journalist död

Uttalandet är det första offentliga från Saudiarabien som berör hur Khashoggi dödades.

Kvarlevor borta

Enligt åklagarmyndigheten var det i samband med att man förhandlade om att Khashoggi skulle återvända till kungadömet som saker gick snett och den ansvarige i förhandlingsdelegationen tog beslutet att döda journalisten.

Var hans kvarlevor finns är okänt, enligt Shaalan al-Shaalan.

Utöver de fem personer som riskerar dödsstraff står sex andra åtalade. Vilka straff de riskerar är ännu inte känt, men åklagaren säger att straffen ska stå i paritet med deras gärningar.

Sanktioner från USA

USA:s finansminister Steven Mnuchin meddelar att USA inför sanktioner mot 17 saudier som anklagas för inblandning i mordet på Khashoggi. Bland dem finns bland andra en tidigare nära rådgivare till kronprins Mohammed bin Salman, och den saudiske generalkonsuln i Istanbul.

Rådgivaren till Mohammed bin Salman betraktades som kronprinsens ”högra hand” men fick sparken när mordet på journalisten blev uppmärksammat. Han var enligt det amerikanska finansdepartementet delaktig i planeringen och genomförandet av mordet.

Enligt åklagarmyndigheten var kronprinsen Mohammed bin Salman inte inblandad i mordet. Det upprepades senare av utrikesminister Adel al-Jubeir, som samtidigt anklagade Turkiet för att inte vilja lämna ut bevis som saudierna begärt att få tillgång till. Utrikesministern avfärdade Turkiets krav på en oberoende, internationell utredning av mordet.

Inte tillräckligt

Saudiarabien har gett flera mer eller mindre motsägelsefulla förklaringar till Khashoggis försvinnande innan man till slut gick ut med att han dödades på konsulatet.

Turkiet anklagar kronprinsen för att ha beställt mordet och sagt att ordet kom från ”högsta ort”.

Efter att den saudiska åklagarmyndigheten kommenterat mordet gick Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och ställde frågan som många undrar: var finns kroppen?

Han kräver också att de ansvariga bakom journalistens död måste pekas ut. Åtgärderna från den saudiska åklagaren är ett steg i rätt riktning men de är inte tillräckliga, enligt Cavusoglu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet