• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson under förhör mitt ute i öknen i Ogaden. Foto: Laika Film & Television AB

Filmen om tortyr i Etiopien till svensk polis

Uppdaterad
Publicerad

Filmer som visar tortyr, våldtäkter och misshandel av fångar i Ogaden-provinsen blir en fråga för svenska åklagare.

På måndagen visade SVT filmen ”Diktaturens fångar” om de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som greps av etiopisk militär i Ogaden-provinsen och sedan satt drygt ett år i fängelse.

En viktig del av programmet var filmmaterial som flyktingen Abdullahi Hussein smugglat ut från Ogaden, bilder som han lämnade till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

– Det är bra att detta åter uppmärksammas. Materialet som jag fick av Abdullahi Hussein är verkligen chockerande på många sätt, säger Johan Ripås.

Många av bilderna har tidigare visats i SVT:s nyhetsprogram. 

Ville visa omvärlden

Abdullahi Hussein arbetade tidigare åt de etiopiska myndigheterna, vid deras mediecentrum i Ogaden, men han flydde och tog med sig filmmaterial för att visa omvärlden de övergrepp som sker.

På fredag kommer han att lämna över mer än 100 timmars film till den svenska åklagarkammaren i Stockholm. Han har fått hjälp att förbereda sin polisanmälan av Stellan Gärde, som är representant för den Internationella juristkommissionen.

”Brott mot folkrätten ska utredas”

– Vi anser att filmerna visar tortyr, våldtäkter och andra brott i statsfängelset i Ogaden. Filmerna visar också hur Persson och Schibbye utsätts för en skenavrättning, och allt detta är brott som svenska myndigheter har en skyldighet enligt folkrätten att utreda, säger Stellan Gärde till SVT.

Enligt Stellan Gärde kan det också bli aktuellt att lämna över materialet till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag eller till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för vidare utredning.

Måste finnas en svensk anknytning

Det är den internationella åklagarkammaren som utreder brottsmisstankar av detta slag. Krister Petersson är chefsåklagare och säger att han ännu inte alls vet vad materialet innehåller.

– Principiellt kan vi utreda allvarliga brott som skett i andra länder, men det gäller att det finns en svensk anknytning som är tillräckligt stark och om det går så långt att ska bli fråga om åtal så krävs tillstånd från svenska regeringen för att åtala någon, säger chefsåklagaren Krister Petersson.

– Etiopien är inte medlem av Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag och därför har jag svårt att se att vi ska lämna över material till den domstolen, säger chefsåklagaren Krister Petersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet