Finlands utrikesminister tar emot Tobias Billström

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet mellan Sverige och Finland förblir starkt och omfattande, framhöll utrikesminister Tobias Billström (M) när han träffade Finlands dito Pekka Haavisto i Helsingfors på fredagen.

– Säkerheten i Sverige och Finland är tätt sammanflätad.

När Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gjorde sin första utlandsresa, sedan han tillträdde som utrikesminister den 18 oktober, besökte han traditionsenligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

På pressträffen betonade Billström dels att ”Natofrågan är regeringens hösta prioritet” och dels att det är av största vikt att Sverige och Finland ansluter tillsammans.

– I grund och botten finns alla förutsättningar för att Sverige ska kunna bli medlem under den här regeringen.

Försämrat säkerhetsläge

Haavisto vidhöll också att det är viktigt att länderna ansluter till Nato tillsammans.

– När vi tittar på kartan och säkerhetssituationen i norra Europa är det uppenbart att även Nato tjänar på att Sverige och Finland blir medlemmar samtidigt, sade han och pekade bland annat på sabotaget mot Nord Stream-ledningarna som ett exempel på att säkerhetsläget i norra Europa har försämrats.

”Större fokus på närområdet”

Billström framhöll att Sveriges utrikespolitik framöver kommer att lägga ett större fokus på Norden, Baltikum och Europa.

– Detta är viktigt att understryka. Vi gör den bedömningen från den nya regeringens sida därför att vi bedömer säkerhetssituationen som så pass allvarlig att det är nödvändigt att rekalibrera den svenska utrikespolitiken och lägga ett större fokus på den region där vårt land faktiskt befinner sig, sade han och fortsatte:

– Samtidigt som den förändringen sker finns det punkter där det inte kommer att ske förändringar. När det gäller Nato, medlemskapet i Nato, när det gäller Ukraina förblir politiken den samma som tidigare. Den har beslutats och inriktats i bred parlamentarisk samsyn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.