Foto: TT

Stort antal barn fast i byggnad som beskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal barn i östra Aleppo, möjligen fler än hundra, är instängda i en byggnad som är under kraftig beskjutning, rapporterar Reuters. FN beskriver läget i den sönderbombade staden som en ”humanitär härdsmälta”.

Uppgifterna om de instängda barnen kommer enligt Reuters från FN:s barnfond Unicef. Samtidgt kommer uppgifter om att minst 82 civila har dödats efter att regeringstrupperna intog de sista rebellkontrollerade områdena i Aleppo.

Efter dygn av kraftiga bombningar kontrollerar nu regeringstrupper i stort sett hela östra Aleppo. De intensiva bombningarna ska enligt AFP nu ha upphört och bara spillror ska återstå av staden.

Syrienkriget

Samtidigt larmar hjälparbetare om summariska avrättningar av människor som anklagas för samröre med rebellerna, rapporterar CNN.

Kvinnor och barn dödade

FN uppger att minst 82 civila, däribland elva kvinnor och tretton barn,  ska ha dödats i striderna och nu uppmanar man regeringstrupperna att skona civilbefolkningen och att inte döda rebeller som gett upp eller skadats i strid.

Släktingar och familjemedlemmar till medlemmar av Fria syriska armén (FSA), däribland kvinnor och barn, finns bland de dödade, enligt Mohammad Basbous på regimkritiska Aleppo Media Center.

LÄS MER: ”Människor sitter och väntar på döden”

På tisdagsmorgonen sökte regeringssoldater igenom de nyligen intagna områdena kring Aleppos gamla stad.

– Regimen finkammar distrikten Bustan al-Qasr, Kalasseh, Fardaws och andra områden man tog i går (måndag), säger oppositionella Syriska människorättsobservatoriets (SOHR) chef Rami Abdel Rahman till AFP.

Frankrike kritiserar Ryssland

Frankrikes utrikesminister Jean  Marc Ayrault riktar nu skarp kritik mot Rysslands inblandning i kriget och i ett uttalande kräver han att FN nu utreder situationen i Aleppo, uppger Reuters.

– Jag uppmanar FN att omedelbart tillsätta en utredning för att klarlägga det som sker i Aleppo. Det internationella samfundet kan inte låta dessa övergrepp fortgå utan att någon straffas för dem, säger Ayrault. 

LÄS MER: Slaget om Aleppo in i slutfasen

Att förlora slaget om Aleppo ses som en förödande förlust för rebellerna, som inte längre kontrollerar någon del av någon av Syriens större städer.

Förhandlar om flyktkorridor

Tusentals människor har evakuerats från den sönderbombade staden de senaste dygnen och enligt Reuters förhandlar nu Ryssland och Turkiet om att öppna en korridor för att få ut rebellsoldater och civila från de rebellkontrollerade områdena som nu fallit i regeringsarméns händer, uppger Reuters. 

Enligt en anonym turkisk regeringstjänsteman ska parterna dock inte enats om en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet