Carl Fridh Kleberg SVT:s utrikesreporter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter, på tre frågor om senaste veckan. Foto: Reuters/SVT

FN: En av de dödligaste veckorna i Gaza

Publicerad

Förra veckan blev en av de dödligaste i Gaza sedan starten på kriget den 7 oktober. Mellan den 9 och 15 juli har minst 470 människor dödats, enligt Hamaskontrollerade lokala myndigheter.

Bara under tisdagen ska uppemot 60 personer ha mist livet i flera israeliska attacker i Gaza. Då attackerades bland annat al-Mawasi, ett område som ska fungera som en humanitär zon och som, enligt nyhetsbyrån AP:s källor, var fyllt av tält med internflyktingar.

Internflyktingar dödades även i en attack mot en skola som Israels militär hävdar hyste terrorister.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel har sedan i fredags attackerat en rad mål i centrala och södra Gaza i jakt på Hamasledare. Enligt ett uttalande från den israeliska militären har hälften av Hamas militära ledare dödats. Militärens siffror har inte verifierats av oberoende part.

Guterres: Ingenstans är det säkert

Samtidigt beskriver FN hur sjukhus kämpar med att hantera skadade och döda. En anställd vid FN:s hjälporganisation för de palestinska områdena, Unrwa, berättar om små barn som har fått dubbla amputationer och är separerade från sina föräldrar.

– Föräldrar berättar förtvivlat att de flytt in i den så kallade humanitära zonen i hopp om att deras barn skulle vara säkra där, säger Scott Anderson, chef för Unrwa till CNN.

Efter tisdagens attack fördömde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres våldet i Gaza och uppmanade återigen Israel och Hamas att komma överens om vapenvila.

”Den extrema nivån av strider och förödelse i Gaza är obegriplig och oförlåtlig. Ingenstans är det säkert. Överallt finns en potentiell dödszon”, skrev Guterres på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet