FN har ett nytt avtal för att skydda världens djuphav. Tidsfristen var satt till klockan 18.00 på fredagen New York-tid.
Vid 21.30-tiden på lördagen meddelade Rena Lee, ordförande för FN:s djuphavskonferens, att man har kommit överens om en text.
– Båten är i hamn, sa hon tårögd och möttes av långvariga stående ovationer.
Har tagit 17 år
Och det har varit på gränsen till att det gick, konstaterar en trött Niklas Kebbon vid 7-tiden på söndagsmorgonen, efter 48 timmar av intensiva förhandlingar.
– Vi kom i hamn i sista minuten, säger han till SVT Nyheter.
Några av knäckfrågorna i det nya avtalet har handlat om fördelning av kostnader mellan länder och vad som ska hända om något land bryter mot avtalet.
– Det är två delar kan man säga. Dels att skydda miljön i världshaven, och det kanske är det som vi har varit mest angelägna om, att kunna inrätta skyddsområden och kunna göra obligatoriska miljöbedömningar av verksamhet på världshaven. Men sen handlar det också om att dela på ekonomiska resurser och att kunna ha regler för tekniköverföring och kompetensutbyggnad för utvecklingsländer så att de också ska kunna delta i forskning på världshaven.
Senast ett havsskyddsavtal undertecknades i FN var 1982 då havsrättskonventionen kom på plats. Det väntas nu ta några år innan detta kommer igång.
”Jätteviktigt framsteg”
Förhandlare från mer än 100 länder har deltagit i arbetet med att ta fram det juridiskt bindande fördraget.
Djuphaven täcker en stor del av jordens yta och avtalet rör de hav som inget land äger eller kan bestämma över och har av vissa setts som ett laglöst område.
– Världshaven ägs av alla och ingen och det har hittills inte funnits några regler som gör att man kan inrätta skyddade områden där, och det är ett jätteviktigt framsteg, säger Niklas Kebbon.
Med ett påskrivet avtal på plats hoppas man nu att det går att vända utvecklingen på platser i djuphaven där den biologiska mångfalden skadats av mänsklig påverkan.