Förra måndagen hängdes två oppositionella, den iransk-arabiske poeten Hashem Shaabani och människorättsaktivisten Hadi Rashedi.
Det är den iranske exiljournalisten Amir Taheri som rapporterat om dessa båda avrättningar. Det skedde i tidningen Asharq al-Awsat, med huvudredaktion i London och tryckt på tolv platser jorden runt. Den anses vara en av arabvärldens mest inflytelserika tidningar.
Tortyr
Enligt Taheri greps Shaabani i februari 2011 och har utsatts för tortyr. Det var enligt Taheri president Hasan Rohani som i samband med ett besök i staden Ahvaz i januari gav order om att Shaabani och Rashedi skulle avrättas.
Bland de ärenden Rohani då sysselsatte sig med var en dossier som handlade om 14 personer som dömts till döden under hans företrädare som president, Mahmoud Ahmadinjead, uppger journalisten. Shaabani och Rashedi var två av de dödsdömda.
Det har skett explosion av avrättningar precis efter årsskiftet. Under de två första veckorna var det totalt minst 40 människor som hängdes.
Många avrättningar
FN:s rapportörer om brott mänskliga rättigheter respektive summariska avrättningar, Christopher Heyns och Ahmed Shahid, fäste uppmärksamheten på de många avrättningarna i slutet av januari.
Deras uttalande får även stöd av FN:s rapportör om tortyr, Juan E. Méndez.
– Stoppa avrättningarna, vädjade de till Iran. Vi är förfärade över den upprepade tillämpningen av dödsstraff.
FN-rapportörerna talade om grymhet, omänsklighet och förnedring från regimens sida.
Redan i oktober 2013 uppmanade rapportören Ahmed Shahid den nya iranska regeringen att begränsa exekutionerna. Regeringen tillträdde sedan Hasan Rohani på sommaren valts till president.
Han sade att valet av Hasan Rohani hade gett hopp om betydande reformer i landet och hoppades att detta också skulle gälla tillämpningen av dödsstraffet.
625 hängdes
Enligt rapportörerna hängdes inte mindre än 625 människor under 2013, därav 28 kvinnor och ”ett antal politiska fångar”.
Iran är efter Kina det land i världen som genomför flest avrättningar.
Majoriteten av dödsdomarna i Iran var narkotikarelaterade men ett antal hängdes också av religiösa skäl (som ”fiendskap mot gud”) eller för olika former av vad regimen anser vara brott mot landets säkerhet.
Rapportörerna oroas särskilt av avrättningarna för politiska aktiviteter och förföljelse av etniska minoriteter.
Rätten till liv
– Avrättning av individer för att de utövar sina medborgerliga rättigheter strider mot allmänt tillämpade humana principer och normer.
– Den iranska regeringen har juridisk och moralisk skyldighet att respektera rätten till liv, som är den mest grundläggande av mänskliga rättigheter, skriver rapportörerna.