Antalet som lider av akut hunger i världen har fördubblats.
– Det här är en hälsokris i alla världens länder och vi ser ekonomier i fritt fall, även i medelinkomstländer. Men som vanligt är det länder söder om Sahara på den afrikanska kontinenten som drabbas hårdast, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN som under morgonen gästade SVT:s Morgonstudion.
Hon menar att organisationens förmåga att arbeta på plats är särskilt viktig under krisen:
– Vi måste finnas på plats för att ge råd till regeringar. Det är ett svårt läge eftersom få länder har samma förutsättningar som Sverige som kan använda sig av ett finansiellt utrymme att gå in och stötta människor och företag.
”Decennier av tillbakagång”
Från Chile, ett land som inte tillhör de allra fattigaste men som ligger långt ifrån Sverige, kommer en rapport om att smittotalen ökar med över 2600 personer per dygn och tusentals gravar förbereds.
– Det är förfärligt. I många länder söder om Sahara finns 1,8 sjukvårdsplatser per 1000 invånare. Det finns ingen alltså ingen grundläggande kapacitet.
Som referens till detta är genomsnittet OECD-länderna 4,7.
FN har mätt nivåer på utbildning och hälsovård i låginkomstländer sen 90-talet och nu fruktar man en kraftig försämring.
– Den utvecklingen vi ser kan innebära decennier av tillbakagång när det gäller utvecklingen i dessa länder.
Föreslår basinkomst
Nu föreslår FN att regeringarna inför en basinkomst till de hårdast drabbade.
– För att människor inte ska bli helt beroende av humanitärt bistånd.
Men fungerar det?
– Ger man pengar direkt till människor är det ett väldigt effektivt sätt att upprätthålla människors grundläggande liv och vardag.