USA:s FN-ambassadör Nikki Hayley efter kvällens omröstning i säkerhetsrådet. Foto: TT

FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea efter landets två robottester i juli. Beslutet var enhälligt.

Förra månaden genomförde Nordkorea två tester av robotar som är kapabla att nå USA. De senaste FN-sanktionerna syftar till att sätta ekonomisk press på Nordkorea för att få tillbaka landet till förhandlingsbordet om kärnvapenprogrammet, skriver AP.

LÄS MER: USA: Kan stoppa Nordkorea med militära medel

Nordkorea testar robotar

Resolutionen förbjuder nordkoreansk export av järn, kol, bly, blymalm, järnmalm och skaldjur. Samtidigt förbjuder den länder att ge arbetstillstånd till fler nordkoreaner.

Dessutom sätts fyra enheter och nio personer upp på FN:s svarta lista, vilket innebär att de får reseförbud och att deras tillgångar fryses, skriver Reuters.

Sjunde i sitt slag

Åtgärderna väntas minska Nordkoreas exportinkomster med över en miljard dollar (cirka åtta miljarder kronor), vilket motsvarar en tredjedel av landets exportinkomster förra året.

FN-sanktionerna mot Nordkorea är de sjunde i sitt slag sedan landet genomförde sitt första kärnvapentest 2006, skriver TT.

LÄS MER: USA förbjuder resor till Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet