Karta Hamas-attacker 7 oktober, uppklippt stängsel, utbrända bilar på väg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser det ut i området – se kartan och bilderna från varje plats i klippet. Foto: SVT Arkiv

FN sparkar nio Unrwa-anställda – ”indikationer” på inblandning i 7 oktober-attacken

Uppdaterad
Publicerad

FN avskedar nio Unrwa-anställda efter att en utredning kommit fram till att de kan ha varit inblandade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

En talesperson för FN säger att personerna som är anställda vid Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, kan ha varit inblandade i attacken.

– Vi har tillräcklig information för att kunna vidta de åtgärder som vi gör, säger FN:s talesperson Farhan Haq enligt AFP.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel har tidigare anklagat flera Unrwa-anställda för att ha kopplingar till Hamas. Efter anklagelserna stoppade flera länder tillfälligt sitt bistånd till organisationen, bland annat Sverige.

En oberoende utredning av FN drog i april slutsatsen att Israel inte hade presenterat några bevis för anklagelserna.

Unrwa-chefen: Fördömer attacken

Unrwa:s chef, Philippe Lazzarini, skriver i ett uttalande att beslutet om att sparka flera anställda kommer efter en utredning av FN:s kontor för interna tillsynstjänster (OIOS).

Utredningen har kommit fram till att det i flera fall inte finns bevis för att anställda var inblandade i attacken den 7 oktober, men att det i nio fall finns information som ”kan tyda på” inblandning.

”Slutligen upprepar jag Unrwa:s fördömande av attacken den 7 oktober på det starkaste möjliga sätt”, skriver Philippe Lazzarini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet