FN:s generalsekreterare ropar SOS om havsnivåerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN:s generalsekreterare António Guterres säger att den stigande havsnivån kan innebära en förestående katastrof för önationer i Stilla havet. Foto: SVT

FN:s generalsekreterare utfärdar ”SOS” för stigande havsnivåer vid Stilla havsöarna

Uppdaterad
Publicerad

Önationerna i Stilla havet är i allvarlig fara till följd av stigande havsnivåer. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Jag är i Tonga för att utfärda ett globalt SOS, säger han.

Uttalandet kommer i samband med att FN-toppen deltar i ett möte med Stilla havs-nationerna i Tonga.

En ny FN-rapport slår fast att klimatförändringar och de stigande havsnivåerna ”inte längre är avlägsna hot”, och att det framför allt är Stillahavsöarna som riskerar att drabbas, enligt The Guardian.

Översvämningar slår hårt mot kustsamhällen och riskerar att förstöra både fiske och grödor, säger Guterres.

– Allt detta försätter Stillahavsöarna i allvarlig fara, säger han.

Temperaturen stiger tre gånger snabbare än genomsnittet

Forskare larmar om att havsnivåerna kan stiga i större omfattning och i snabbare takt än vad man tidigare trott, enligt rapporten.

Enligt ytterligare en rapport av FN:s organ för meteorologi, WMO, har havsytans temperatur stigit tre gånger snabbare än genomsnittet sedan 1980. Samtidigt har marina värmeböljor blivit dubbelt så vanligt i området.

Regionen har redan drabbats av konsekvenser av klimatförändringar. Förra året dog 200 personer i framför allt stormar och översvämningar till följd av väderhändelser i sydvästra Stilla havet, enligt WMO.

Invånarnas närhet till kusterna innebär en risk

Enligt Guterres bor 90 procent av befolkningen på Stillahavsöarna inom en halv mil från kusten, vilket gör de särskilt exponerade.

– Hälften av infrastrukturen ligger inom 500 meter från havet, säger han.

Förra året upprättades en fond för att hjälpa fattiga nationer att klara av kostsamma klimatkatastrofer, men utmaningen att få rika nationer att bidra med pengar kvarstår, skriver Reuters.

Så påverkas havsnivån av klimarförändringar

Havsnivåerna stiger till följd av klimatförändring orsakad av människor. Det är framför allt två faktorer som bidrar till att havsnivån höjs.

När havet blir varmare tar det mer plats (så kallad termisk expansion) och när inlandsisarna och glaciärer smälter ökar mängden vatten i havet.

Även om den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 eller 2,0 grader, kommer havsnivån att fortsätta stiga eftersom havet reagerar långsammare än atmosfären.

Människor kan däremot påverka hur snabbt och hur mycket havet stiger genom att minska utsläppen av växthusgaser och därmed begränsa den globala uppvärmningen.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.