När FN:s särskilda sändebud, Martin Griffiths, talade vid presskonferensen i Johannesberg så var det en känslig balansgång mellan optimism och försiktighet.
Han ville å ena sidan framhålla att samtalen, som officiellt inte är fredssamtal utan ”politiska konsultationer”, verkligen kan vara början på något stort och viktigt för Jemens plågade folk.
Å andra sidan var han tydlig med att samtalen bara är en början, och att vägen till verkligen fred är lång. Och när det var dags för frågor så fick han till slut värja sig mot beskrivningen av obotlig optimism.
– Det handlar inte om optimism, det handlar om ambition, framhöll Griffiths vid presskonferensen.
Svår humanitär kris
Någon omedelbar fred mellan den internationellt erkända och saudiskt stödda regeringen och huthirebellerna är det alltså ingen som väntar sig. Men om någon har goda skäl att hoppas på åtminstone en utveckling i den riktningen så är det jemeniterna själva.
Jemen var redan innan konflikten det fattigaste arabiska landet, med kriget har skördat många dödsoffer och utlöst en utbredd hungersnöd i landet. FN-tjänstemän har talat om världens värsta rådande humanitära kris.
Folk i Jemen är också delade i sin åsikt om kriget – bortsett från en punkt och det är det faktum att man vill ha ett slut på kriget, enligt flera jemenitiska bedömare som SVT Nyheter talat med.
”Skrapar bara på ytan”
Fatima Alasrar, senioranalytiker vid Washington-baserade tankesmedjan Arabia Foundation med starka kopplingar till Saudiarabien, säger att samtalen i Sverige ”skickar rätt signaler”, men att det är oklart om viljan till fred faktiskt finns hos de stridande parterna.
– Båda sidor känner att de kan pressa ut mer eftergifter från den andra genom att fortsätta strida, säger hon.
– Processen i Stockholm är positiv och bör välkomnas, men den skrapar bara på ytan och det finns mycket djupare frågor.
Annorlunda i dag
Hisham al-Omeisy, politisk analytiker som skrivit mycket om konflikten, är något mer positiv.
– Sedan 2015 har saker ändrats. Från början fanns det många hårdföra och alla ville att den egna sidan skulle vinna, säger han.
– I dag är det ett väldigt annorlunda scenario. Folk har har fått nog, folk vill ha fred och de har betalt med blod.