Brandman, bränder i skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Byn omringades på nolltid”. Hör invånare i områden som drabbats av bränderna runt Aten. Foto: Reuters

Förorter till Aten evakueras under skogsbränder: ”Spred sig på nolltid”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner kraftigt nordost om Aten och förorter till huvudstaden har evakuerats. Nästan 700 brandmän har satts in för att bekämpa bränderna.

– Vi har kämpat i över 20 timmar under dramatiska omständigheter, sa den grekiska klimatministern Vassilis Kikilias under måndagen.

Fler än 100 bränder har blossat upp under de senaste timmarna, medan omfattningen av bränderna överstiger ungefär 7 000 hektar, rapporterar CNN Grekland.

Samtidigt deltar nästa 700 brandmän, 183 fordon och 35 flygplan och helikoptrar i släckningsarbete i regionen Attika

Turkiet, Frankrike, Italien, Spanien och Tjeckien har meddelat att de skickar hjälp till Grekland. Alla skickar plan och helikoptrar medan Tjeckien även bistår med 75 brandmän, skriver CNN Grekland.

Två brandmän har skadats lindrigt och flera civila vårdas på sjukhus efter att ha andats in rök, enligt AP.

– Orten var omringad på nolltid, på nolltid. Det är väldigt blåsigt, säger Katerina Fylaktou till Reuters.

”Jag har ingenting kvar”

Invånarna i Varnávas har beordrats att evakuera. Under söndagskvällen utökades evakueringsordern till flera förorter till Aten och staden Marathon, som har drygt 30 000 invånare.

I orterna Penteli, Nea Penteli, Ekali, Melissia och Drafi har boende uppmanats lämna, enligt grekiska Naftemporiki. Delar av trädgården till Pentelis stadshus har brunnit upp.

En lantbrukare som CNN Grekland har talat med säger att han förlorat hundra getter och sina hundar i branden.

– Jag har ingenting kvar, säger han och sa att ingen brandbil har kommit till hans område.

Barnsjukhuset i Penteli, ett militärsjukhus, två kloster och ett barnhem har även evakuerats.

Brandrök syns bakom landmärket Akropolis i Aten. Foto: ANGELOS TZORTZINIS

Himlen täcktes

I den östra delen av regionen Attika startade det under söndagen en brand i ett glesbebyggt område i Varnávas, tre mil nordost om huvudstaden Aten.

Rökutvecklingen var så kraftig att i delar av Aten täcktes himlen av rödglödande rök. Lågor på 25 meter rapporteras från brandområdet.

Ett okänt antal hus har brunnit och vindbyar försvårar släckningsarbetet.

– Situationen är fortsatt farlig med tanke på att branden rasar i ett område med hus och har orsakat skador, säger Vassileios Vathrakogiannis, talesperson för räddningstjänsten till journalister.

Slogs värmerekord

Brandrisken är i halva Grekland extremt hög på grund av torka och kraftiga byvindar, meddelade minister Vassilis Kikilias i lördags.

Grekland har haft den varmaste sommaren på länge. Under både juni och juli slogs värmerekord. Samtidigt råder det röda varningar för skogsbränder i mer än hälften av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.