• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

En man som släcker en brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden bröt ut i onsdags och har spridit sig snabbt i de norra delarna av delstaten Kalifornien. Foto: Noah Berger

Branden i Kalifornien fortsätter att växa – en av de största genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Branden bröt ut i onsdags och har spridit sig snabbt i de norra delarna av delstaten Kalifornien. Enligt delstatens brandförsvar har över 121 000 hektar mark brunnit upp. Om branden fortsätter att växa kan den komma att bli en av tidernas största i delstaten.

Evakueringsorder har utlysts i Butte, Thema, Shasta och Plumas, som är olika så kallade ”counties”, kan översättas till län på svenska, i Kalifornien. Branden Park Fire, som den kallas, är den största skogsbranden i delstaten hittills i år och är just nu den tolfte största branden genom Kaliforniens historia.

Tusentals personer ska vara evakuerade och 134 byggnader uppges ha förstörts i branden.

På fredagskvällen utropade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom undantagstillstånd i Butte och Tehama.

”Vi använder alla tillgängliga verktyg för att skydda liv och egendom när våra brand- och räddningsteam arbetar dygnet runt för att bekämpa dessa utmanande bränder”, säger Newsom i ett uttalande.

Mordbrand tros ligga bakom

Enligt Kaliforniens brandförsvar tros branden vara ett resultat av en misstänkt mordbrand. Den antändes vid 15-tiden på onsdagen i Upper Bidwell Park-området i Butte. Parken är en av de största kommunala parkerna i landet.

En 42-årig man har gripits och misstänks för att ha startat branden genom att ha puttat ner en brinnande bil i ravinen nära Alligator Hole i övre Bidwell Park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.