• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skyfallet i Dubai var inte konstgjort med hjälp av så kallad molnsådd enligt forskarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har spekulerat i om skyfallet startats av så kallad molnsådd. Men Mariam Zachariah, klimatforskare på Imperial College i London, säger att det inte stämmer. Hör varför i videon. Foto: TT

Forskare: Skyfallet i Dubai värre av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

De extrema regnen på Arabiska halvön nyligen blev troligen 10-40 procent kraftigare på grund av det varmare klimatet. Den slutsatsen drar forskare inom World Weather Attribution efter en snabbgranskning. Och regnen var naturliga och inte konstgjorda enligt forskarna.

Skyfallen över ökenstaden Dubai den 15 april chockade både människorna i Förenade Arabemiraten och i omvärlden. Det var det värsta regnet sedan mätningarna startade för 75 år sedan.

I Dubai föll 14 centimeter regn under ett dygn, vilket motsvarar den normala nederbörden under ett och ett halvt år. Flygplatsen lamslogs, och 24 personer dog i översvämningarna. Tio av dödsoffren var skolbarn i Oman som omkom när bussen de åkte i spolades bort.

Blev mer intensivt

Väderfenomenet El Nino, som drivit upp globala temperaturer sedan i somras, var en starkt bidragande orsak till skyfallet tror forskarna vid World Weather Attribution, eftersom liknande regn alla inträffat under år med en stark El Nino.

Men de drar slutsatsen att skyfallet troligen förvärrades av klimatförändringarna. Regnen var 10-40 procent mer intensiva än vad de skulle ha varit ett år med El Nino men utan dagens uppvärmning på 1,2 grader.

Ovanligt med skyfall

Forskarna medger att de inte helt säkra på att klimatförändringarna ligger bakom den här händelsen. Eftersom skyfall är mycket ovanliga i området ger klimatmodellerna osäkra svar. Men forskarna pekar på att det saknas andra förklaringar och att det är i linje med vad FN:s klimatpanel IPCC bedömt.

– Det är mycket svårt att säga hur mycket som beror på klimatförändringar, men vi kan luta oss mot att en varmare atmosfär innehåller mer fuktighet som kan släppas som regn. Därför kommer extrema skyfall bli mer intensiva i framtiden, säger Mariam Zachariah, klimatforskare på Imperial College i London.

Inte konstgjort regn

Förenade Arabemiraten har tidigare framkallat konstgjorda regn genom att spruta kemikalier i molnen. Och det har spekulerats i om det kunde varit orsaken den här gången.

Hör i videon varför skyfallet inte var konstgjort med hjälp av så kallad molnsådd enligt forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.