Marcio Astrini, som arbetar på Greenpeace Brasilien, är oroad över utvecklingen i Amazonas. Foto: SVT/Privat

Forskare varnar: Amazonas i fara

Publicerad

Miljöaktivister och forskare varnar för den ökade skövlingen av Amazonas regnskog i Brasilien. Sedan Jair Bolsonaro valdes till president har avverkningen tilltagit och skyddet för skogen försvagats.

De senaste månaderna har statistik duggat tätt om att skövlingen av Amazonas har intensifierats.

I början av juli kom siffror från Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe som visade att under juni månad fälldes 88 procent mer skog än samma månad förra året.

Samma myndighet har kunnat fastslå att sedan Jair Bolsonaro tillträdde som president har ett område större än Gotland huggits ner. Det är en ökning med 39 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det är otroligt alarmerande. När man når en viss nivå av avskogning så förändras hela det globala klimatet. Regnskogen är en buffert som man nu naggar i kanten på, säger Maria Rydlund sakkunnig tropisk skog på Naturskyddsföreningen.

Mer torka eller nederbörd

Amazonas träd binder kol och när de huggs ner frigörs koldioxid som bidrar till klimatförändringarna. Men regnskogen fungerar också som en stor vattenpump som skapar regn och påverkar jordklotets kretslopp av vatten. 

– Om utvecklingen fortsätter kommer klimatförändringarna intensifieras. Vi kommer att se ökade torkperioder på vissa platser och mer nederbörd på andra. Vattnet kommer att bli varmare eller kallare. Det i sin tur påverkar fiskbeståndet som ger viktig näring för många människor. 

”Amazonas tillhör Brasilien”

Men forskarna och miljöaktivisterna får inte så stort stöd från högernationalisten och uttalade klimatskeptikern Bolsonaro som kandiderade på att öka exploateringen av regnskogen.

Presidenten har blivit irriterad när han har fått frågor om regnskogen från utländska journalister. 

– Först måste ni förstå att Amazonas tillhör Brasilien. Det är inte ert. Vi tillvaratar miljön mer än något annat land i världen, sade Jair Bolsonaro på en presskonferens nyligen. 

Färre får böter

Samtidigt som avverkningen ökar har den brasilianska regeringen dragit tillbaka insatser för att motverka olagliga gruvor, jordbruk och fällningar av träd. Enligt en översikt som New York Times gjort har böter, varningar och beslag av olaglig utrustning i skyddade områden minskat med 20 procent det första halvåret i år jämfört med samma tid i fjol. 

– Det är just nu som vår regering borde öka inspektioner i regnskogen men istället ser vi en minskning. De som gör pengar av att fälla träd kommer längre och längre in i regnskogen, säger Marcio Astrini vid brasilianska Greenpeace.

Regnskogen  ekonomisk guldgruva

Bolsonaros anhängare ser exploateringen av Amazonas som ett viktigt tillskott till Brasiliens ekonomi som går kräftgång. Redan nu är arbetslösheten högre än vid lågkonjunkturen för två år sedan. Men att offra regnskogen är ett för högt pris menar motståndarna.

– All avskogning måste undvikas. Det är inte välkommet och det tolereras inte. Vår ekonomi kan växa utan skövling.  

FAKTA AMAZONAS

Amazonas är ett mycket stort område kring Amazonfloden i Sydamerika. Där finns världens största tropiska regnskog och många floder. Regnskogen kallas ibland för ”jordens lungor” eftersom växterna framställer ungefär en femtedel av världens syre. De tar också upp koldioxid från luften.

Sedan slutet av 1900-talet har stora delar av regnskogen huggits ned för att användas till timmer. Man har också bränt ned stora områden för att få mark till åkrar och gruvor samt de stora motorvägar som går tvärs igenom Amazonas.

Påverkan på miljön

I Amazonas är det mycket varmt och fuktigt. Fukten kommer från vattenånga som avdunstar från växternas blad. När många träd huggs ned blir luften mindre fuktig, och det regnar inte så mycket. Det innebär också att skogen tar upp mindre koldioxid och avger mindre syre, vilket påverkar klimatet i hela världen. Dessutom riskerar många växter och djur att dö ut när deras livsmiljö förstörs.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.