Fem teorier om varför 90-talister ligger mindre än tidigare generationer. Foto: TT

Forskning: 90-talister har mindre sex

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna – så kallade millenials har mindre sex än tidigare ungdomsgenerationer. De har också sin sexdebut senare och har haft färre sexpartner, visar flera olika studier som publicerats de senaste åren.

Inte sedan 1920-talet har vi haft en ungdomsgeneration som har så lite sex, visar en undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Archives of Sexual behaviour.

Studien kom fram till att 15 procent av amerikanska 20-24-åringar har inte haft sex sedan de fyllde 18, en siffra som låg på sex procent i början 1990-talet. Ytterligare en rapport, från USA:s nationella folkhälsomyndighet, visar att allt färre 15-19-åringar har haft sin sexdebut jämfört med tidigare generationer.

Dricker mindre och bor hemma längre

Jean Twenge, professor i psykologi vid San Diego State University och en av författarna till den förstnämnda studien, ser smartphones som en av anledningarna till att 90-talisterna ligger mindre.

– De var den första grupp som började kommunicera mer genom skärmar och mindre i verkliga livet, säger Twenge till Washington Post.

Till Independent utvecklar hon resonemanget och menar att gruppen också har ett stort säkerhetstänk och därmed dricker mindre vilket leder till mindre sex. De bor också hemma hos sina föräldrar allt längre. Twenge tar också upp dejtingapparna och den omedelbara tillgången till nätporr som faktorer till ett mindre aktivt sexliv.

– I teorin borde dejtingapparna hjälpa de unga att hitta sexpartners lättare. Men teknologin kan ha motsatt effekt om det blir så att unga tillbringar så mycket tid på nätet att de inte träffas och har sex, säger hon till tidningen.

Sociala medier stressar och tar upp tid

Studierna är amerikanska, men Therése Skoog, docent vid Göteborgs och Örebro universitet som forskat kring ungdomars sexuella utveckling är inte förvånad över resultaten. För tidningen Café utvecklar hon flera orsaker till att unga vuxna har mindre sex. Bland annat nämner hon psykisk ohälsa hos unga som lett till en ökning av antidepressiva läkemedel som kan ha effekter på sexlusten. Även kroppsidealen som leder till dåligt självförtroende kan hämma många unga. Skoog är liksom Twenge inne på att internet och då främst sociala medier bidrar till en psykologisk stress.

– Det är en stress att ständigt ha koll. Stress och oro minskar lusten per automatik och om man dessutom ägnar väldigt mycket tid åt mobilen får man mindre tid för annat, säger hon till Café.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.