• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En rysk SS-25 interkontinental kärnvapenrobot (Topol) visas framför ett militärmuseum i Sankt Peterburg 16 april 2020. Foto: AP, Dmitri Lovetsky

Uppgifter: Förhandling om globalt kärnvapenavtal flyttas till 2021

Uppdaterad
Publicerad

Den globala pandemin av coronaviruset har tvingat 191 stater att skjuta upp granskningen av NPT-avtalet som syftar till att hindra spridningen av kärnvapen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är förslaget att konferensen ska hållas i januari 2021 istället för nu i vår.

Ursprungligen skulle granskningskonferensen hållas vid FN:s huvudkontor i New York från 27 april till 22 maj 2020.

De flesta av de 191 staterna som anslutit sig till avtalet hade planerat att delta, däribland Sverige.

Coronapandemin

Nu är förslaget att granskningskonferensen hålls mellan 4 januari och 29 januari 2021 på grund av coronakrisen.

USA:s utrikesdepartement uppger att det stödjer förslaget som skickats ut i ett brev till alla medlemsstater av konferensens ordförande, ambassadör Gustavo Zlauvinen.

Konferensen ska ske vart femte år för att granska genomförandet och efterlevnaden av NPT, som är det multilaterala nedrustningsavtal som fått störst anslutning av alla.

Nordkorea lämnade NPT-avtalet år 2003. Landet och dess ledare Kim Jong-Un har utökat kärnvapenarsenalen, uppgav Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri sommaren 2019. Foto: KCNA 24 augusti 2019

Förbud

Fem av världens nio kärnvapenstater är anslutna till NPT-avtalet (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien).

Avtalet förbjuder överlåtande av kärnvapen från kärnvapenstater till icke-kärnvapenstater. De senare förpliktar sig att öppna sina civila kärnenergianläggningar för inspektion från det internationella kärnenergiorganet, IAEA.

– Medan NPT skjuts upp fortsätter kärnvapenstaterna att investera i och modernisera sina massförstörelsevapen. Eftersom risken för kärnvapenanvändande har ökat de senaste åren är det riskabelt att bara fortsätta vänta och hoppas på att inget går fel, säger Beatrice Fihn, som tog emot Nobel fredspris 2017 och är chef för ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

– Det är dags för alla länder utan kärnvapen att skriva på förbudet mot kärnvapen, uppger hon.

Sverige beslutade sommaren 2019 att inte ansluta sig till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen.

Kallt krig

NPT-avtalet tillkom efter förhandlingar mellan USA, Sovjetunionen och Storbritannien för att hejda en utveckling där deras möjligheter att upprätthålla sin maktbalans skulle undergrävas.

På 1960-talet var det en viktig fråga i de europeiska länder som hade teknisk kapacitet att utveckla egna kärnvapen, däribland Sverige.

Fakta icke-spidningsavtalet NPT

Icke-spridningsfördraget (Non-Proliferation Treaty, NPT) är ett internationellt avtal från 1968 som syftar till att hindra spridningen av kärnvapen, kärnvapenteknologi samt klyvbart material och produktionsanläggningar för detta.

Fem av de nio kärnvapenstaterna är anslutna (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien).

Indien, Pakistan och Israel har ej undertecknat avtalet.

Nordkorea anslöt sig till avtalet 1985, men meddelade 2003 att landet lämnade avtalet. 

Avtalet reviderades vid en uppföljningskonferens 1995 och dess giltighet på 25 år ändrades till obegränsad tid. Uppföljningskonferenser har sedan hållits vart femte år

Källa: Nationalencyklopedin/FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet