• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong (till höger) ska försöka få till stånd ett möte mellan Nordkorea och USA. Foto: TT

Första officiella mötet mellan Sydkorea och Nordkoreas ledare

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har tagit emot den sydkoreanske toppdiplomaten Chung Eui-Yong för ett samtal i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Det anses vara första gången sedan Kim Jong-Un tillträdde 2011 som han möter en officiell sydkoreansk delegation.

– Kanske kan spänningarna mellan länderna minska något men Nordkorea kommer inte att vilja ge upp sitt kärnvapenprogram, säger Susan Ritzén, SVT Nyheters Asienkorrespondent.

Sydkorea försöker bygga vidare på de något mindre kylslagna relationerna till Nordkorea efter OS. För första gången sedan Koreakriget på 50-talet besökte då en medlem av Nordkoreas styrande familj Sydkorea. Ett möte ägde då rum mellan Sydkoreas president Moon och Kim Yo Jong, syster till Nordkoreas president Kim Jong-Un.

Få igång dialog

Den sydkoreanske presidenten skickar nu sin säkerhetspolitiske rådgivare till Pyongyang för att få igång en dialog mellan Nordkorea och USA. Enligt officiella regeringskällor har ett personligt möte med Kim Jong-Un ägt rum.

Nordkorea-krisen

Efter mötet kommer den sydkoreanske diplomaten att resa till Washington för avrapportering.

USA har ställt som villkor för ett officiellt möte att Nordkorea avslutar sitt kärnvapenprogram men officiella nordkoreanska medier betonar att eventuella samtal med USA måste ske på lika villkor.

Kärnvapen centrala för Nordkorea

– Det är svårt att tänka sig att Nordkorea ger efter. Kärnvapnen spelar en central roll för Nordkorea, som en garant för fred. Den stora militärövning som Sydkorea och USA planerar att genomföra inom kort betraktar Nordkorea som en förberedelse för krig, säger Susan Ritzén, korrespondent i Asien för SVT Nyheter.

Här berättar SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén om omvärldens reaktioner på Nordkoreas robottest. Foto: SVT

Närmande på gång

Nordkorea har inte genomfört något kärnvapentest sedan november förra året. I sitt nyårstal öppnade president Kim Jong-Un för ett närmande till Sydkorea sedan USA utökat sanktionerna mot Nordkorea.

– Det är positivt att parterna börjar tala med varandra för att minska spänningarna, säger Susan Ritzén.

– Men trots de något fredligare tongångarna ser man ingen lösning på grundproblemet, anser hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet