Hbtq-aktivisten Chi Chia-Wei (vänster) poserar framför Taipei 101 tower under ett bröllop. Foto: Sam Yeh/AFP/TT / Chiang Ying-Ying/AP/TT

Första samkönade äktenskapen i Taiwan

Publicerad

Fredagen är en historisk dag för hbtq-rättigheter i Taiwan och i Asien i stort. Sedan grönt ljus i form av en ny lag kommit ville många samkönade par gifta sig på premiärdagen. Aktivisten som gjorde det möjligt hoppas att fler länder nu tar efter.

Två par, ett manligt och ett kvinnligt, hängde på låset vid ett myndighetskontor i Shinyi i centrala Taipei när Taiwan började tillåta samkönade äktenskap. Enligt nyhetsbyrån AFP hette det allra första paret Shane Lin och Marc Yuan.

Chi Chia-Wei, som sägs vara den förste taiwanes som offentligt kom ut som homosexuell, manar nu hbtq-aktivister i andra delar av Asien att även där ta kampen till domstolarna.

Presidenten stödjer lagen

Efter att ha kommit ut 1986 fick Chi kämpa i över tre decennier innan domstolsbeslutet som godkände giftermål mellan personer av samma kön kom 2017. Det banade i sin tur väg för en sådan lag som antogs i parlamentet i förra veckan.

Även president Tsai Ing-Wen stödjer lagen och twittrade när den antogs att en legalisering gör ”Taiwan till ett bättre land”.

– Taiwan har tagit ett stort steg. Andra länder kommer inte att behöva vänta ytterligare 30 år, sade den 60-årige Chi Chia-Wei inför fredagens många bröllop.

Motståndare vill införa nytt förbud

Efter flera av ceremonierna planeras en stor utomhusfest på en avspärrad gata i huvudstaden Taipei.

Men samtidigt som många firar gick motståndare mot samkönade äktenskap ut i media och deklarerade att de skulle starta ett nytt politiskt parti i syfte att förbjuda den nya rättigheten i valet 2020. Det rapporterar CNN.

Kanalen skriver att fredagens historiska bröllop är en följd av två års infekterad debatt. Det efter att öns konstitutionella domstol konstaterat att de existerande äktenskapslagarna bröt mot konstitutionen och kränkte hbtq-medborgares rättigheter. Parlamentet fick då två år på sig att anta nya lagar. 

Konservativ region

Så den 18 maj gick dessa igenom.

Men inställningen till att två personer av samma kön gifter sig i Asien präglas av konservatism. Åtminstone för män är det i exempelvis Myanmar, Malaysia och Singapore förbjudet för personer av samma kön att ha sex med varandra, och i Indonesien har räder mot hbtq-personer blivit vanligare på senare år.

I Thailand finns ett förslag till registrerat partnerskap. Vietnam tillåter vigslar mellan homosexuella, men de ges inte samma rättigheter i lagen som gifta heterosexuella par.

Folkomröstning emot

Lagen i Taiwan antogs trots att två tredjedelar av väljarna i fjol röstade i en folkomröstning för att äktenskap ska definieras som något som ingås mellan en man och en kvinna. Det krävdes ett kreativt formulerat förslag för att få igenom en lag som enligt politikerna följer både domstolens beslut och folkviljan.

Aktivisten Chi Chia-Wei själv tänker dock inte gifta sig med sin mångårige livskamrat.

– Det här har aldrig handlat om mig eller min partner. Jag gjorde detta eftersom många samkönade par behövde ett bättre juridiskt skydd. För mig rullar livet på ändå, säger han.

Fakta: Homosexualitet och juridiken

• Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer.

• 32 nationer har lagar som begränsar möjligheten för hbtq-personer att öppet prata om sin identitet.

• I 41 länder finns lagar som begränsar möjligheten för ideella organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter att agera i landet.

• I 26 stater erkänns samkönade äktenskap juridiskt. Ytterligare 27 stater erbjuder någon typ av registrerat partnerskap.

• Tre FN-medlemsländer förbjuder explicit så kallad omvändningsterapi, som syftar till att ”bota” homosexualitet.

• 73 länder har infört lagar som förbjuder diskriminering på arbetsplatsen på grund av sexuell läggning.

Källa: TT, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Ilga)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.