Foto: AP Photo/Markus Schreiber/TT

ANALYS: Försvagad Merkel vill undvika nyval

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Angela Merkel pressades att agera efter de tyska väljarnas tydliga underbetyg i de senaste delstatsvalen. Den plikttrogna Merkel anser sig ha fått väljarnas uppdrag och vill genomföra det program hon lovat. Hon undviker därmed ett nyval, vilket hade kunnat få katastrofala följder för hennes kristdemokratiska parti.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Merkels besked att backa tillbaka från ordförandeposten är en jordbävning i tysk politik. Kanslersposten har alltid varit förbunden med en stark position inom det egna partiet.

Angela Merkel har haft toppositionen inom CDU i 18 år och suttit som regeringschef i 13 år. Det är en lång tid av maktinnehav men inte unikt för Tyskland. Hennes företrädare Helmut Kohl var kansler i 16 år.

Merkel petade Kohl

Det var Merkel som fick fatta beslutet att få bort honom från partiledarposten till sist. Den situationen vill hon själv inte hamna i, och med sitt besked att inte kandidera utsätter hon sig inte för risken att inte bli vald.

När den nya generalsekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer utsågs tippades hon vara Merkels kronprinsessa. Men andra tänkbara kandidater har börjat poppa upp och positionera sig inför maktstriden om ledartröjan.

Kandidater dyker upp

Det väckte uppseende när Ralph Brinkhaus utsågs till gruppledare för CDU i förbundsdagen i stället för Merkels kandidat. En före detta gruppledare, Friedrich Merz, har räckt upp handen och signalerat intresse. Fler namn lär dyka upp.

Vill undvika nyval

Merkel gör det hon kan för att undvika ett nyval. För både CDU och regeringspartnern SPD skulle det kunna resultera i katastrofsiffror. De senaste delstatsvalen har väljarna straffat de två mittenpartierna och gynnat De Gröna och det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD.

Tuff verklighet

Som den pragmatiska politiker hon är väljer hon att bryta en tradition för att hantera den tuffa verkligheten. Om Socialdemokraterna stannar kvar i regeringen hoppas hon kunna sitt kvar under sin sista och fjärde mandatperiod.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.