En man röstar i delstatsvalet i Hessen. Foto: Torsten Silz/TT

Valet i Hessen – en värdemätare av den tyska regeringens popularitet

Uppdaterad
Publicerad

Ett tydligt missnöje med Angela Merkels regering. Det visar prognosen efter söndagens delstatsval i Hessen. Både Merkels parti CDU och det socialdemokratiska SPD backade rejält. Det väcker på nytt frågan om Merkel kommer att kunna sitta kvar vid makten.

Det är det andra delstatsvalet på kort tid som ger dåligt betyg för den sittande koalitionsregeringen som består av de två stora mittenpartierna, CDU och SPD.

Väljarna i det välmående Hessen med 6 miljoner invånare valde på söndagen ett nytt lokalt delstatsparlament men även på riksplanet får resultatet betydelse som en värdemätare av regeringens popularitet.

Stora motsättningar

Den senaste Merkelregeringen har suttit vid makten i ett halvår och dess arbete har präglats av inre motsättningar, bland annat om migrationsfrågan.

Vid delstatsvalet i det mäktiga Bayern nyligen backade regeringspartierna med 10-procentenheter. Miljöpartiet De Gröna fördubblades till över 17 procent och det högernationalistiska Alternativ för Tyskland landade på omkring 10 procent. Samma tendenser syns i valet i Hessen.

För Socialdemokraterna har raset i väljarsympatier fört med sig nya krav på att partiet borde lämna samarbetet i regeringen. Det var ytterst motvilligt som SPD lät sig pressas till en ny mandatperiod i en Merkelledd så kallad stor koalition.

Lämna regeringen?

Nu diskuteras om man ska låta medlemmarna rösta om att stanna kvar eller att lämna regeringen.

Angela Merkel är inne på sitt trettonde år som kansler och hon har gjort klart att detta är hennes sista mandatperiod. Hon anser att hon har väljarnas uppdrag att regera tiden ut. Men inom hennes CDU börjar det dyka upp krav på att hon ska bytas ut som partiordförande. Vid kongressen i december kommer frågan att avgöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.