Angela Merkel har suttit 13 år vid makten i Europas mäktigaste land. Diskussionen om hennes efterträdare börjar ta fart. Foto: AFP/John Thys

Ny nagelbitare för Angela Merkel: Kan hon sitta kvar?

Publicerad

I Tyskland stormar det kring förbundskansler Angela Merkel. I söndagens val i delstaten Hessen väntas väljarna visa tummen ner för regeringens politik. Merkel börjar bli alltmer ifrågasatt inom sitt parti och spekulationerna om hennes efterträdare är i full sving.

Efter bara ett halvår vid makten ger väljarna underbetyg för den senaste Merkelregeringen. Både det kristdemokratiska CDU och Socialdemokraterna, SPD, har usla opinionssiffror vilket satt igång en debatt om förbundskansler Angela Merkel borde bytas ut.

Höger och vänster går framåt

I valet i Bayern nyligen tappade systerpartiet och CDU:s regeringspartner CSU mer än tio procent av väljarstödet. SPD backade lika mycket och halverades. Tummen upp blev det i stället för De Gröna som plötsligt rusar uppåt som en raket. Det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD, lyckas få allt fler röster från mittenpartierna och från soffliggarna och tar nu plats i styret av alla Tysklands 16 delstater.

Motpoler om migration

De Gröna och AFD står på varsin sida när är gäller invandringen. För befolkningen är de tydliga alternativ i en brännande fråga, till skillnad från de splittrade regeringspartierna.

Efterträdare för Merkel

I takt med det vikande väljarstödet blir tonläget i den interna kritiken mot Merkel allt mer rakt på sak. Det höjs röster inom det socialdemokratiska partiet om att man bör dra sig ur regeringen för att inte helt förintas. Och för Merkels del är spekulationerna om hennes efterträdare i full gång.

Maktkamp igång

Inom CDU bollar man vilt med namn om tänkbara efterträdare. Merkels favoriter inser att deras chanser minskar ju närmare de står henne.

Merkel har sagt att detta blir hennes är sista mandatperiod men den plikttrogna kanslern vill inte lämna sin post i förtid. På CDU:s partikongress i december ska man välja ny partiordförande. Angela Merkel vill bli återvald men allt fler röster höjs om behov av förnyelse. Resultatet i Hessenvalet kan bli avgörande för hennes chanser att kunna fortsätta att leda CDU.

Segt virke

Efter tretton år som kansler har Merkel blivit en hårdhudad veteran som överlevt många stora kriser och bakslag. Hon anses vara skicklig på att kompromissa och stå kvar vid rodret när det stormar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.