Man i kostym och slips intervjuad på tv, SVT2-logga synlig i övre hörnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Försvarslektorn: Osäkert kring europeiska fredstrupper i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump uppgav efter mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron att Ryssland går med på europeiska fredsbevarande styrkor i Ukraina.

Samtidigt har inte Ryssland svarat på Donald Trumps uttalande om att Vladimir Putin sagt ja till det.

– De länder som sätter trupper i Ukraina måste vara beredda på ett krig med Ryssland, säger Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Efter måndagens möte med Frankrikes president Emmanuel Macron uppgav USA:s president Donald Trump att han pratat med Vladimir Putin om att europeiska fredsbevarande styrkor skulle kunna gå in i Ukraina som en säkerhetsgaranti vid en eventuell vapenvila.

– Jag har ställt frågan till honom och han säger att han inte har något problem med det, säger Donald Trump.

Kriget i Ukraina

Ryssland har inte svarat

SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi som följt mötet på plats i Washington kallar uttalandet mycket uppseendeväckande.

– Det skulle vara första gången som Ryssland skulle gå med på någon flexibilitet i vad de kan tänka sig att gå med på. Vi har dock inte hört det från Ryssland och ska kanske inte dra för långtgående slutsatser innan vi hör det från ryskt håll, säger han i Aktuellt.

Samtidigt uppger Magnus Christiansson, lektor vid Försvarshögskolan att den plan om europeiska säkerhetsgarantier där Frankrike och Storbritannien deltar som Macron kan ha diskuterat med Trump bygger på amerikansk medverkan.

– Upplägget bygger på att USA finns i bakgrunden. Utsträckta säkerhetsgarantier från Frankrike och Storbritannien, men en konventionell amerikansk styrka som finns i Europa för att garantierna kan backas upp, säger Magnus Christiansson i Aktuellt.

Han konstaterar samtidigt att det inte i nuläget inte finns några officiella uppgifter om hur en europeisk säkerhetsgaranti kan se ut, utan att det ännu bygger på medieuppgifter.

– Det är väldigt oklart och finns många frågetecken kring det här, säger Magnus Christiansson.

Vill få till eldupphör inom veckor

Donald Trump uppgav också efter mötet med Macron att han har ett kortsiktigt mål, som han menar kan vara på plats redan om några veckor

– Han säger att hans största mål just nu är att få till ett första eldupphör och sen kan man tala om en längre fred. Han talar också om att det kan ske om bara några veckor säger Fouad Youcefi.

Hör mer om hur eventuella fredstrupper kan placeras ut ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet