Tusentals människor samlades under helgen i Georgiens huvudstad Tiblisi för att demonstrera mot det nya lagförslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals människor samlades under helgen i Georgiens huvudstad Tiblisi för att demonstrera mot det nya lagförslaget. Foto: Reuters

Fortsatta protester mot nya georgiska lagförslaget

Publicerad

Under tisdagen väntas det nya lagförslaget i Georgien röstas igenom, och under helgen innebar att tiotusentals demonstranter fyllde huvudstaden Tbilisis gator.

Den nya lagen tillåter stämpling av organisationer som ”främjar en utländsk makts intressen” om de erhåller mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder.

I helgen samlades uppemot 50 000 människor varje kväll i centrala Tbilisi för att demonstrera mot den lag som de anser kan föra Georgien närmare Ryssland, rapporterar Reuters. Under natten mot måndagen fortsatte tusentals människor att stanna kvar utanför parlamentet innan polisen inledde slumpvalda gripanden av demonstranter.

Det juridiska utskottet i Georgiens parlament godkände under måndagen den ”tredje läsningen” av lagförslaget, utan att någon från den politiska oppositionen var närvarande.

Sista omröstningen trumfar presidentveto

På tisdagen väntas lagen komma upp i en sista omröstning i parlamentet för att därefter antas. Därefter har presidenten, Salome Zourabisjvili, lovat att lägga in sitt veto mot den, men då partiet Georgiska drömmar innehar en majoritet i parlamentet så kommer lagen kunna röstas igenom i alla fall.

– Det är inte ens dystopiskt längre när de antar en lag på cirka 60 till 70 sekunder. Det gör mig arg och vi kommer att fortsätta protestera, säger 18-åriga juriststudenten Luka Margvelashvili.

Oppositionen och flera västländer har också fördömt förslaget och jämfört det med liknande lagar i Ryssland, som använts för att tysta kritiker av Kreml.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.