Striderna i Sudan har pågått i fyra dagar. Foto: AFP/TT

Uppgifter: Skottlossning i Sudan trots vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Trots uppgifterna om eldupphör i Sudan hörs skott kring presidentpalatset i Khartum, rapporterar arabiskspråkiga Aljazeera.

Minst 185 personer har dödats och över 1 800 har skadats sedan striderna mellan den reguljära armén och RSF bröt ut i Sudan på lördagen, enligt FN.

Vapenvilan bruten

På tisdagen kom uppgifter om att parterna kommit överens om att pausa kriget i ett dygn, enligt uppgifter från arabiskspråkiga medier, rapporterar BBC.

Oroligheter i Sudan

Strax efter klockan 18 när eldupphöret skulle gälla kom de första inläggen från Aljazeera om skottlossning kring presidentens palats i huvudstaden.

”Eldupphöret som skulle starta för ett par minuter sedan har inte startat än. Det ser ut som om båda sidorna är fast beslutna att fortsätta strida”, säger en journalist på plats i Khartum.

Tidigare hade USA:s utrikesminister Anotny Blinken uppmanat ledarna om eldupphör för att säkerställa en säker evakuering av civila, enligt Reuters. Anledningen var en amerikansk diplomatisk konvoj ska ha beskjutits under måndagen.

Även det internationella samfundet vädjade att båda RFS och Sudans armé skulle upphöra striderna.

Attacker mot vårdenheter

Samtidigt kommer uppgifter om att den humanitära situationen i landet blir allt mer kritisk. Internationella Rödakorskommittén och Röda halvmånen vittnar om stora svårigheter att förse människor med humanitär hjälp i och runt huvudstaden Khartum, rapporterar Reuters.

– Det är nästan omöjligt att tillhandahålla humanitär hjälp i och runt Khartum, säger Farid Aiywar, delegationschef för Internationella Rödakorskommittén i Sudan.

Förråden på stadens universitetssjukhuset har tömts då både vårdpersonal och patienter varit instängda på sjukhuset på grund av våldsamheterna som pågår utanför, rapporterar TT.

– Vi har slut på allt. Vi jobbar med minsta möjliga resurser. Vi är alla utmattade, men det råder brist på läkare, säger läkaren Amin Saad

Tre attacker mot sjukhus har dokumenterats hittills, enligt WHO.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om situationen i Sudan. Foto: SVT/EPA/SAMIULLAH POPAL/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet