En läkare undersöker armstorleken på ett sudanesiskt flyktingbarn som lider av undernäring, 6 april 2024. Foto: Stringer/EPA/TT

Hungersnöd förklaras i Sudans Darfur-region – tredje gången på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Hungersnöd har officiellt förklarats i minst ett flyktingläger som hyser hundratusentals människor i norra Darfur-regionen i Sudan. Det meddelade den FN-stödda Kommittén för översyn av hungersnöd (FRC) tidigare i veckan.

Efter månader av krig mellan den sudanesiska militären och den paramilitära gruppen RSF har situationen för miljontals sudaneser på flykt förvärrats. Kombinationen av tvångsförflyttningar och begränsad tillgång till humanitär hjälp har lett till hungersnöd i bland annat ett område som hyser över 400 000 flyktingar; lägret Zamzam.

Ovanlig fastställning

Samtidigt är FRC:s slutsats om officiell hungersnöd i delar av norra Darfur ytterst sällsynt. Tillståndet har endast utlysts två gånger tidigare, sedan övervakningssystemet inrättades för 20 år sedan, enligt World food programme (WFP).

Oroligheter i Sudan

En fastställd hungersnöd innebär att människor, inklusive barn, redan har börjat dö av hunger och relaterade tillstånd som undernäring och infektioner.

Åtgärder krävs för att stoppa spridning

Situationen är dessutom fortsatt kritisk i hela landet och uppskattningsvis 730 000 barn beräknas drabbas av svår akut undernäring i år. FRC varnar för att andra delar av Sudan riskerar att drabbas av hungersnöd om inte åtgärder vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet