Delad bild. Vänster: Person i stadsmiljö. Höger: Räddningsarbete vid byggnadskollaps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots löften om vapenvila fortsätter militärens attacker i Myanmar. Foto: SVT/Reuters

Fortsätter bomba i Myanmar – trots löften om vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpsändningar börjar nå fram – men trots löften om vapenvila genomför juntan attacker i inbördeskrigets Myanmar.

– Militären är allt mer pressad militärt och politiskt. De använder därför mer och mer våld för att hålla sig kvar vid makten, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef för Burmakommittén.

En dryg vecka efter den kraftiga jordbävningen i Myanmar har förnödenheter från Unicef och EU nu kunnat flygas in.

– Ödeläggelsen i Myanmar är inget annat än katastrofal för barn och familjer, säger Unicefs regionala chef June Kunugi.

Jordbävning i Sydostasien

Värst drabbad är regionen Mandalay. Där har situationen försvårats av det blodiga inbördeskrig som rasat sedan 2021, då militärjuntan i en kupp tog över makten.

Juntan utlovade den 2 april en tillfällig vapenvila och skuggregeringen NUG gav förra helgen liknande besked. Båda parter säger sig vilja underlätta för hjälpinsatser. Ändå uppges juntan genomföra attacker med flyg, drönare och artilleri.

– Tidigare har de pratat om vapenvila, nu har man i stället trappat upp striderna, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef för Burmakommittén som jobbar för fred och demokrati i Myanmar.

– Vi hoppas självklart att katastrofen kan bli en vändpunkt i konflikten och leda till en deeskalering men jag tror tyvärr att det är relativt osannolikt.

Juntans fokus krig snarare än nödhjälp

Även Jenny Hedström, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, hänvisar till juntans historik när hon säger att det är svårt att lita på intentionerna med en vapenvila och att den verkligen kommer att följas.

– Militären är nog mer fokuserad på att bekämpa motståndsrörelsen än att hjälpa offren efter jordbävningen, säger hon.

Inbördeskriget är svårt att överblicka med en rad väpnade grupper inblandade, samtidigt som informationen som kommer ut från landet är knapphändig. Internet är på flera håll blockerat av juntan och stora områden saknar el.

– Vi vill att FN och det internationella samfundet ställer krav på att militärjuntan omedelbart slutar med sina angrepp och tillåter obehindrad nödhjälp till alla nödställda, säger Kristina Jelmin.

I bland annat regionen Kachin i norra Myanmar pågår nu enligt lokala medier strider mellan juntan och Kachins oberoende armé. Dessutom har juntan enligt exilmedier efter löftet om vapenvila flygbombat mål i Kachin och på flera andra platser. Foto: SVT

Röda korset: Går trögt

Hjälporganisationer välkomnar beskeden om vapenvila men till exempel Sida uppger med hänvisning till organisationens källor att det pågår strider i den norra delen av landet mellan juntan och väpnade grupper.

Röda korset berättar att hjälparbetet går trögt, bland annat har man haft svårt att få ut biståndspengar till människor.

– Det är ingen hemlighet att Myanmar är ett land som är svårt att jobba i på grund av hur det är styrt, säger Zein Eldin, katastrofrådgivare på svenska Röda korset.

Till vänster, U Thar Aye, boende i Myanmar, till höger en byggnad som kollapsar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals personer har bekräftats döda efter jordbävningen, som skedde i ett läge där flera miljoner sedan tidigare fördrivits till följd av konflikten som i flera år härjat i landet efter att militären tog makten. Foto: AFP, sociala medier via Reuters

Skuggregeringen NUG

Skuggregeringen samordnar den folkliga kampen mot den styrande militären och består av folkvalda och andra representanter som verkar från exil.

Gruppen anses av många vara landets legitima regering, men under militärens styre saknar den egentlig makt.

Militärjuntan tog makten i Myanmar i februari 2021 efter att ha hävdat att valfusk låg bakom regeringspartiets seger i valet i november samma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Sydostasien

Mer i ämnet