Det finns historiska motsättningar mellan Kina och Japan och de antijapanska protesterna brukar komma med jämna mellanrum men de brukar också gå över efter ett par dagar.
Så beskriver Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken, situationen efter de omfattande protesterna i helgen.
Frédéric Cho säger också att demonstrationerna genomförs med den kinesiska regimens goda minne.
-De startar ofta spontant. Taktiken från kommunistpartiet är att låta folk få vädra sin ilska mot Japan under en viss period.
-När de gjort det tillräckligt länge brukar det komma ett klart och tydligt budskap från partiet i tidningar och andra medier med innehållet att ”vi har hört vad ni sagt men nu kan ni gå tillbaka till era arbetsplatser”, säger Frédéric Cho till SVT Nyheter på telefon från Peking.
Fortsätta längre
Frédéric Cho tror att protesterna kan fortsätta lite längre denna gång.
Orsaken finns typiskt nog att finna i historien och kallas Mukdenincidenten som inträffade den 18 september 1931 – och i morgon är det just den 18 september.
-Det var en provokation av japanska agenter som planterade en bomb på en tåglinje som ägdes av japaner. Det använde japanerna sedan som en ursäkt för att invadera Manchuriet, berättar Frédéric Cho.
-Jag har svårt att se att det inte kommer att ihågkommas i form av demonstrationer.
-Men jag har också väldigt svårt att se att det kommer att trappas upp ytterligare, säger Frédéric Cho.
Ekonomiskt krig
Frédéric Cho tror inte heller att motsättningarna kommer att utvecklas till något slags ekonomiskt krig med ökade handelshinder.
-Länderna är så beroende av varandra. Oavsett vem som sitter i ledningen vill kommunistpartiet alltid ha öppna handelsförbindelser med alla.
I kinesiska tidningar har det förekommit hotfulla tongångar om att Japan kommer att få ”lida i 20 år” om landet fortsätter med det som Kina kallar provokationer.
Enligt Frédéric Cho handlar det om retorik avsett för inhemskt bruk.
-Det är inte riktat till omvärlden. Det är riktat till folket. Man vill visa att man inte viker sig för Japan och att man minsann ställer upp för det kinesiska folket.
Konsekvenser för världsekonomin
Men skulle vi mot förmodan få se en upptrappning kommer det naturligtvis få konsekvenser för världsekonomin och därmed Sverige.
Frédéric Cho tror att det i så fall skulle märkas genom att japanska företag skulle få brist på komponenter till de varor de förser världen med, bland annat inom elektronik.
-Japanska företag har stor produktion i Kina och skulle det bli stopp där under lång tid så skulle det naturligtvis märkas genom försenade leveranser och på annat sätt.
Upptrappade ekonomiska motsättningar mellan Japan och Kina skulle naturligtvis allmänt sett ha stora negativa följder för världsekonomin.
Men det är alltså ett scenario som Frédéric inte tror på.
-Just nu reagerar världsekonomin negativt men så fort locket lagts på blir det tillbaka till ”business as usual”.
Mukdenincidenten
Mukdenincidenten inträffade den 18 september 1931 nära staden Mukden (i dag Shenyang) i kinesiska Manchuriet.
Den blev sedan inledningen till en japansk invasion.
Det handlade om en bomb som exploderade vid den av Japan kontrollerade järnvägen.
Japan anklagade kinesiska extremister för attentatet och skickade soldater till området.
Några månader senare hade Japan erövrat hela Manchuriet som sedan gjordes till en japansk lydstat – Manchuko.
Källa: ne.se