Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sprickan i republikanska partiet syns och får fysiska konsekvenser” – hör tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcefi om talmanskaoset i klippet. Foto: SVT/Reuters

Fouad Youcefi om talmanskaoset i USA: ”En maktdemonstration”

Uppdaterad
Publicerad

Splittringar inom republikanerna har mynnat ut i en historiskt lång talmansomröstning i det amerikanska representanthuset. Ett sätt för en mindre grupp republikaner att göra en rejäl maktdemonstration och kidnappa partiets agenda, enligt SVT:s tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Det här kommer inte vara sista gången de här republikanerna vill få inflytande över partiets vägval, säger Fouad Youcefi.

Anledningen till talmanskaoset är att en falang inom det egna partiet som anser att McCarthy varken är tillräckligt konservativ eller tuff för att slåss mot Demokraterna.

– Här finns en grupp på omkring 20 personer som verkligen är på en annan sida. Trump-lojalister, långt ut på högerkanten inom partiet, och de kommer att få makt framöver, säger Fouad Youcefi i SVT Morgonstudion.

Det är första gången på hundra år representanthuset röstat fler än en gång för att få fram en ny talman i USA.

Varför förvånades Fouad Youcefi av resultatet? Hör honom förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.