Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamala Harris blev den första svarta, asiatiska, kvinnan att installeras som vicepresident i USA. Men har de höga förväntningarna på henne infriats? Foto: Michael Democker/AFP

”Frågan är om Harris vågar lyfta sin hjärtefråga”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Amerikanska miljöorganisationer var blixtsnabba med att uttala sitt stöd för Kamala Harris. Hon är deras drömkandidat. Harris vill ha nya klimatskatter, större statliga bidrag och vill åtala oljeindustrin. Trumps kampanj har redan hunnit attackera henne för ”gröna lögner”.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Klimatpolitik och brottslighet är Kamala Harris två stora profilfrågor. I tidigare uttalanden har Kamala Harris sagt att hon vill göra klimatkrisen till en prioriterad nationell säkerhetsfråga.

En rad av hennes ståndpunkter i klimatfrågan har nu hamnat i rampljuset sen det står klart att hon verkar bli demokraternas presidentkandidat. Hon kommer från landets mest miljöprogressiva delstat och betonar gärna sina framgångar som statsåklagare i Kalifornien. Hon bötfällde bland annat bilföretag Volkswagen för att fuskat med sin utsläppsstatistik, men hon får kritik för att ha överdrivit sina segrar mot oljeindustrin.

USA-val 2024

Mycket tyder på att med Kamala Harris som president skulle USA få en mer radikal klimatpolitik än med Joe Biden. Hon sa nyligen att hon beundrar klimataktivister, att de ”visar vägen”.

Möter hon Donald Trump i höstens presidentval så kommer två ytterligheter ställas mot varandra.

Oro över klimatförändringar

Donald Trump har nyligen sagt att den globala uppvärmningen är av godo, felaktigt påstått att klimatkrisen är en bluff, han vill återigen lämna Parisavtalet och skrota Joe Bidens klimatreform, IRA. Han har dessutom i JD Vance fått en vice presidentkandidat som svängt i klimatfrågan och som börjat ifrågasätta klimatforskarnas slutsatser.

Enligt opinionsinstituten har varken Donald Trump eller Kamala Harris råd att ignorera klimatfrågan. Oron över klimatförändringarna växer i USA. I sommar har värmeböljor avlöst varandra.

Störst är oron hos unga väljare.

Står Harris fast vid klimatagenda?

Både unga republikanska och demokratiska väljare uttrycker missnöje med Trump och Bidens klimatlöften. ”Kandidater som ignorerar det riskerar att tappa sin väljarbas” säger Danielle Butcher France, chef för ACC, den konservativa koalitionen för klimat.

Trots det nämnde Kamala Harris inte klimatet under sitt första kampanjmöte på tisdagskvällen svensk tid. Och frågan om hon vågar stå fast vid sin klimatagenda nu när hon ska inleda en rekordkort kampanj inför höstens val. Svaret ligger i vad hennes kampanjstrateger nu bedömer att väljarna vill höra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet