demonstrationer för abort i Frankrike

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För eller emot att skriva in rätten till abort i grundlagen? Hör två demonstranter – från olika sidor – om deras syn på saken. Foto: Kiran Ridley/AFP

Frankrike har fått grundlagsskyddad abort

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har som första land i världen skrivit in rätten till abort i grundlagen.

Efter beslutet jublar president Emmanuel Macron och det ”universella budskap” landet skickar till omvärlden.

Den historiska omröstningen i slottet Versailles var i stort sett en formalitet. Parlamentets båda kammare – nationalförsamlingen och senaten – hade samlats för voteringen. Förslaget gick med stor marginal igenom och när resultatet lästes upp möttes det av applåder i salen.

Sedan tidigare hade både nationalförsamlingen och senaten röstat ja till förslaget var för sig.

Inför omröstningen höll premiärminister Gabriel Attal ett tal där han uppmanade alla att rösta ja.

– Kampen för jämställdhet kan inte och får inte bli könens krig. Det är en kamp för hela vårt samhälle, en universell kamp, ​sade han och påminde om att ”förtrycket kan återvända”.

– Låt oss i dag agera så att det inte händer, att det aldrig kommer tillbaka.

Starkt stöd bland fransmännen

President Emmanuel Macron har sedan tidigare lovordat grundlagsändringen, liksom det franska folket. I opinionsmätningar har över 80 procent av befolkningen ställt sig bakom förslaget.

På X, tidigare Twitter, skriver Macron att beslutet visar på ”Fransk stolthet, universellt budskap” och att han kommer att skriva under lagen den 8 mars, internationella kvinnodagen, och att alla som vill se honom göra det då ska mötas på Place Vendome i centrala Paris där en ceremoni ska hållas.

Frankrike avkriminaliserade abort 1975. Sedan dess har flera lagändringar gjorts för att förbättra villkoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.