Frankrike skärper reglerna efter att flera allvarliga olyckor med dödlig utgång inträffat i landet. Foto: TT

Frankrike skärper reglerna för elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera allvarliga olyckor, varav ett antal med dödlig utgång, skärps nu reglerna för elsparkcyklar i Frankrike. Från och med i dag lördag införs bland annat en åldersgräns på 12 år för att få använda dem.

För bara en vecka sedan dog en 25-årig man och en ung kvinna skadades allvarligt när en elsparkcykel kolliderade med en bil i Bordeaux i västra Frankrike.

Tidigare har minst fem dödsfall inträffat i Frankrike i olyckor som involverar de populära fordonen. För att få bukt med problemet skärps nu lagarna i Frankrike. Och flera av dem börjar gälla med start i dag lördag.

Nya regler

De nya reglerna innebär bland annat:

  • Att det blir förbjudet att framföra elsparkcyklar på trottoarer förutom på särskilda utvalda platser – och då bara i gångfart.
  • Att en åldersgräns på 12 år införs.
  • Att bara en passagerare tillåts färdas på elsparkcyklar.
  • Att det blir förbjudet att använda mobil eller hörlurar samtidigt som man kör elsparkcykel.
  • Att man måste använda cykelbanor om möjligheten finns.
  • Att förare som kör på vägar som tillåter högre hastigheter måste bära hjälm samt kläder med god synlighet.

Från och med sommaren 2020 väntas dessutom nya hastighetsbegränsningar träda i kraft.

Överträdelser av de nya reglerna ger böter på 135 euro och överskridande av den högsta tillåtna hastigheten kan bestraffas med upp till 1 500 euro i böter, det vill säga omkring 15 000 svenska kronor, skriver BBC.

Transportstyrelsen utreder

Även Sverige har drabbats av flera allvarliga olyckor, en med dödlig utgång under 2019. I början av oktober i år meddelade infrastrukturminister Thomas Eneroth att Transportstyrelsen fått i uppdrag att se över situationen i med elsparkcyklar i hela landet.

En beskrivning av regelverken för eldrivna enpersonfordon ska redovisas senast den 29 mars nästa år. En beskrivning av tillståndet gällande olyckor och olyckstillbud ska redovisas senast den 1 november 2020. Senast den 1 mars 2021 ska en slutgiltig redovisning lämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.