• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansminister Anders Borg (th) tog på måndagen emot Frankrikes finansminister Pierre Moscovici (tv) för överläggningar. Foto: Scanpix

Franske finansministern: En historisk uppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Den franske finansministern Pierre Moscovici är nöjd efter nattens överenskommelse om Cypern. I dag var han i Stockholm för överläggningar med finansminister Anders Borg om hur man ska få fart på ekonomin och gav samtidigt en exklusiv intervju för SVT Nyheter.

Den franske socialistiske finansministern Pierre Moscovici hann bara sova några timmar i natt efter att ha fört förhandlingarna om Cypern i hamn. Sedan var han tvungen att sätta sig på planet till Stockholm.

Och den franske finansministern menar att med nattens överenskommelse har rättat till det misstag som tidigare begicks där småspararna skulle betala en straffskatt på sitt sparande.

Bankskatten på Cypern

– Idén att man skulle ge sig på insättargarantin, gör att många fransmän och svenskar tänker att en dag kanske vi också drabbas. Det var därför som vi var tvingade att göra om processen, säger  Pierre Moscovici .

Hoppas värsta krisen är över

Med nattens krisöverenskommelse hoppas den franske finansministern att den värsta krisen i Eurozonen ska vara över.

– Vi har löst problem efter problem i land efter land. Och jämfört med för sex till åtta månaders sedan har vi därför gjort stora framsteg.

Men den svenske finansministern Anders Borg (M) är mer försiktig.

– Det handlar mer om att regeringarna i Spanien, Italien och Grekland förmår att genomföra de nödvändiga åtgärderna och att vi inte får tillbaka politisk osäkerhet, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

”Viktig uppgörelse sluten”

Den stora frågan under dagens överläggningar i Stockholm var hur man ska få i gång tillväxten i Frankrike och Sverige. Det handlar bland annat om att reformera arbetsmarknaden.

– Hos oss säger vi att det rör sig om  en stor ”svensk” förhandling där staten håller i en dialog mellan fack och arbetsgivare, säger den franske finansministern.

– Och vi har slutit en viktig uppgörelse, man kan till och med kalla den en historisk uppgörelse som innebär större säkerhet för arbetstagarna och större flexibilitet för arbetsgivarna.

– Även i Sverige håller vi på med diskussioner mellan arbetsgivare och fackföreningar och regeringen för att hitta en bra trepartssamverkan, säger Anders Borg.

”Vi är faktiskt en stormakt”

Målet är att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden samtidigt som vi säkrar att det finns goda möjligheter till omställning. Sedan gäller det att detta också får genomslag i praktiken. Och där står både Frankrike och Sverige inför utmaningar.

Men de ekonomiska problemen är större i Frankrike som har mycket stora budgetunderskott och inte kommer att klara dem mål som EU har satt upp. Många ekonomer anser därför att Frankrike kan bli  nästa krisland i Europa. En kritik som den franske finansministern viftar undan.

– När jag läser vissa utländska tidningar får jag intrycket att allt är dåligt i Frankrike. Men vårt land är världens femte största ekonomi och näst stört i Europa. Vi är faktiskt en stormakt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet