Muhammad Yunus har utsetts till chefsrådgivare för övergångsregeringen och har under torsdagen välkomnats av landets arméchef och flera av protestledarna. Under torsdagen svors han in som landets nya ledare.
Han anlände i Bangladesh bara dagar efter att landets nu tidigare premiärminister Sheikh Hasina flytt över gränsen till Indien.
Hasina som suttit vid makten i 15 år avgick som premiärminister efter att veckor av studentledda protester, där hundratals dödats – kulminerade i krav på att hon skulle avgå.
– Var lugna och förbered er för att bygga upp landet, sa Yunus när han mötte journalister på Charles de Gaulle-flygplatsen i Frankrike på onsdagen, inför hemresan och torsdagens installation i Dhaka.
Muhammad Yunus fick Nobels fredspris 2006 och har levt i exil sedan 2008.
”Bangladesh har fått en andra självständighet”
Efter att Hasina flytt landet och presidenten upplöst parlamentet har det funnits oklarhet kring vem som ska leda landet framöver.
Tidigare tog landets arméchef Waker-Uz-Zaman på sig rollen – något som studenterna bakom protesterna motsatte sig och istället gav sitt stöd till Muhammad Yunus.
Beslutet att utse Muhammad Yunus till chefsrådgivare för övergångsregeringen fattades på ett möte mellan president Mohammed Shahabuddin, militären, ledare för civilsamhället och studentaktivister.
– Idag är en strålande dag för oss. Bangladesh har skapat en ny segerdag. Bangladesh har fått en andra självständighet, sa Yunus till journalister när han landade i Bangladesh huvudstad Dhaka på torsdagen.
Allmänna val på agendan
Förhoppningen är att Muhammad Yunus ska återinföra demokrati till Bangladesh efter år av enväldigt styre.
Övergångsregeringen ska tillsammans med Yunus förbereda för allmänna val men när de planeras att hållas är i nuläget oklart.
Protesterna i Bangladesh
Stormningen och premiärministerns avgång följer på de senaste veckornas våldsamma protester där över 400 människor har dött och hundratals har skadats. Bara under måndagen dödades över 100 personer.
Protesterna har i huvudsak riktats mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnat grupper allierade med premiärministern.
Protesterna anses även handla om korruption, bristande demokrati och ett större missnöje med den nu tidigare premiärministern Sheikh Hasina.