Bangladesh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals personer stormar Bangladeshs premiärminister Sheik Hasinas bostad efter missnöje mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen. Foto: Abu SUFIAN JEWEL / AFP/ Channel 24/Reuters

Premiärministern i Bangladesh avgår – tusentals stormar hennes byggnad

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer har stormat Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasinas bostad under måndagen, rapporterar Reuters med hänvisning till lokala medier.

Strax efter stormningen kom beskedet att hon avgått och att en övergångsregering kommer att styra landet, enligt arméchefen.

Sheikh Hasina befann sig inte i bostaden vid tiden för stormningen. Tidigare under dagen kom nämligen rapporter om att hon tillsammans med sin syster flytt landet i en helikopter för att söka skydd. Och vid 14-tiden, svensk tid, hade hon landat i utkanterna av den Indiska huvudstaden New Delhi, rapporterar tv-kanalen India today.

Även inrikesministern Asaduzzaman Khan Kamals bostad ska ha stormats av hundratals personer, enligt lokaltidningen Prothom alo daily. Tidningen skriver även att rök kan ses stiga från bostaden.

Följer veckor av protester

Stormningen och premiärministerns avgång följer de våldsamma protester som ägt rum i landet de senaste veckorna. Över 300 människor har hittills dött, bara under måndagen dog över 50 personer, rapporterar AFP med hänvisning till polisen. Hundratals personer har också skadats. Det är i huvudsak aktivister som krävt Sheikh Hasinas avgång samt regeringstrogna grupper som drabbat samman.

Protesterna är främst riktade mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket anses gynna grupper allierade med premiärministern.

– Människor som studerar känner att de inte fått chansen att få de jobb de vill ha i den statliga sektorn. För det finns ett kvotsystem som säger att 30-50 procent av jobben ska gå till ättlingar till de som var med och slogs för Bangladesh självständighet 1971, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Den lagen har varit omstridd och tagits bort men kommit tillbaka igen. Och nu kan det bli så att interimsregeringen, när den väl är på plats, ser att det här måste vi ta tag i på en gång. Gör de inte det kommer demonstrationerna nog fortsätta ändå.

Protesterna anses även handla om korruption, bristande demokrati och ett större missnöje med den nu tidigare premiärministern Sheikh Hasin.

Myndigheterna har försökt stävja oroligheterna genom att bland annat införa utegångsförbud.

Se SVT:s livesändning om premiärministerns avgång här.

Demonstranter, ung kvinna från Bangladesh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester har lett till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i huvudstaden Dhaka – här är bakgrunden till premiärministerns avgång. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.