Män springer förbi ett köpcentrum som sattes i brand under en demonstration i huvudstaden Dhaka under söndagen. Foto: Rajib Dhar

Våldet fortsätter i Bangladesh – nära 100 döda på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Nära 100 personer har dödats och hundratals har skadats under söndagen i de fortsatt våldsamma sammandrabbningar vid protesterna i Bangladesh, uppger polis och läkare.

De döda föll offer för knivhugg och skottsår, bland annat i Pabna och Rangpur i norr och i huvudstadsområdet Dhaka.

Minst 14 poliser ska vara bland de döda och ytterligare 300 poliser uppges vara skadade, enligt polisens presstalesperson Kamrul Ahsan.

Under söndagen meddelade regeringen att landet ska ha helgdag från måndag till onsdag. Landets domstolar ska hållas stängda på obestämd tid, utöver det har internet stängts av och appar såsom Facebook och Whatsapp har blockerats.

Bakgrund till protesterna

Protesterna är främst riktade mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnar grupper allierade med premiärministern.

Protesterna anses även handla om korruption och bristande demokrati. Det är i huvudsak aktivister som kräver premiärminister Sheikh Hasinas avgång samt regeringstrogna grupper som drabbat samman.

Mängden dödsfall växer och växer

Bangladesh har skakats av dödliga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, många av dem studenter, sedan mitten av juli. Tidigare har omkring 200 människor dött som följd av våldsamheterna och minst 11 000 personer har gripits.

Myndigheterna har bland annat infört utegångsförbud för att stävja oron.

Se mer om varför protesterna har brett ut sig i Bangladesh, i klippet nedan.

Demonstranter, ung kvinna från Bangladesh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester har lett till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i huvudstaden Dhaka. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.