Enligt USA:s försvarsminister Jim Mattis ska fredssamtalet äga rum i november.
– Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger Jim Mattis under ett besök vid Fredsinstitutet i Washington, enligt nyhetsbyrån AFP.
– Vi måste göra det här inom de närmaste 30 dagarna.
Mattis säger att Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, som stödda av USA strider mot Iranledda Huthirebeller i Jemen, är redo för samtal. Dessa skulle enligt Mattis äga rum i Sverige tillsammans med FN-sändebudet Martin Griffiths.
En förutsättning för samtalen är ett eldupphör mellan de stridande parterna, säger Mattis enligt CNN.
– Det skulle ge det särskilda sändebudet Martin Griffiths – som är väldigt bra och vet vad han gör – möjligheter att samla dem i Sverige och få ett slut på det här kriget.
Wallström bekräftar
Utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftar att det stämmer att FN frågat om Sverige skulle kunna vara en plats där FN-sändebuden kan samla parter i konflikten.
– Vi måste komma ihåg att detta är den största humanitära kris vi har i världen och vi har hela tiden, både i EU-sammanhang och i FN stött Martin Griffiths, som är FN:s sändebud och tycker så klart att det är bra att man gör ett försök att få till stånd politiska samtal, säger hon till Sveriges Radio Ekot.
Flera uppmaningar
Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar till fredssamtal. Han vill att den saudiskledda koalitionen upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebellerna att sluta med sina robotanfall riktade mot Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.
Pompeo säger att fredssamtal bör inledas inom en månad, enligt ett uttalande.
Tidigare försök till fredssamtal om det krigshärjade Jemen har misslyckats. I september i år planerades samtal i schweiziska Genève, men de bröt samman redan innan de hann börja. Jemens utrikesminister Khaled Alyemany anklagade då Huthirebellerna för att försöka sabotera samtalen och krävde att FN blir mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlingsbordet.
Humanitär kris
Omkring 10 000 människor har dödats sedan en saudiskledd militärallians klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida. FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och Jemen befinner sig på randen av svält.
2016 bröt 108 dagar av fredssamtal samman sedan parterna misslyckats med att nå fram till en lösning. Misstänksamheten mellan parterna är fortsatt stor och bedömare har låga förhoppningar på en snar lösning på kriget.