Beskedet kommer efter möten i förmiddags mellan partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg (Høyre), följt av ett telefonsamtal med Fremskrittspartiets ledning.
– Att sitta i regeringen har för oss alltid varit ett medel för att genomföra vår politik, inte ett mål i sig, säger Jensen, och säger att samarbetet inom regeringen gnisslat allt mer över tid.
– Vi hade kunnat stå ut med det negativa och någon grå kompromiss om vi hade fått fler saker vi kunde vara stolta över.
Inför samtalet hade FRP tagit fram en lista med krav till Erna Solberg, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Vilka kraven är har partiet däremot inte offentliggjort, men pressen på Jensen att lämna regeringen har växt.
Solberg tackar FRP
Jensen säger att det var ett bra samtal med Solberg, men att de två stod alltför långt ifrån varandra för att kunna fortsätta vara del i samma regering. Samtidigt att anser hon att Solberg bör fortsätta som norsk statsminister.
Snart efter beskedet uttalar sig statministern, och Solberg tackar FRP för samarbetet. Enligt henne har koalitionsregeringen tillsammans uppnått goda resultat.
– Samarbetet med Siv och med FRP har hela tiden präglats av ömsesidig respekt och tillit.
Hård kritik från FRP-håll
Bakgrunden till regeringskrisen är beslutet förra veckan att hämta hem en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes sjuka barn från Syrien. Även FRP har velat ta hem barn, men inte mamman.
Norska säkerhetstjänsten PST anklagar kvinnan för samröre med terrorstämplade jihadistgrupperna IS och Nusrafronten. Kvinnan nekar å sin sida till brottsanklagelserna, och säger sig vilja samarbeta med PST.
Att kvinnan fick hjälp att återvända till Norge har väckt skarp kritik inom FRP, vilket fick Jensen att hota med att lämna regeringen. När hon nu meddelar FRP:s utträde ur regeringen beskriver Jensen hanteringen av kvinnan i Syrien som det som fick ”bägaren att rinna över”.
Statsminister Erna Solberg säger å sin sida att hon inte vill kritisera FRP för att de kom fram till olika saker.
– Jag har respekt för att FRP har en annan ståndpunkt. För det här var en svår avvägning, men för mig var det viktigare att pojken kom tillbaka till Norge och fick hjälp.