Man pratar, bild på polisbil utanför Israels ambassad i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ofta är det en icke-ideologisk, pragmatisk affär för gängen, säger Miles Johnson, journalist på Financial Times. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

FT-journalist: Därför utför europeiska gäng uppdrag för Iran – sett en trend

Uppdaterad
Publicerad

Svenska gängledare pressas av Iran att utföra dåd i Europa, enligt SVT:s uppgifter.

Irans underättelsetjänst har en lång historia av att använda sig av brottslingar i andra länder för att tjäna sina syften, förklarar Miles Johnson, journalist på tidningen Financial Times.

– Det innebär lägre risk, säger han.

Iran pressar enligt uppgifter till SVT huvudrivalerna i Foxtrotkonflikten, Rawa Majid och Ismail Abdo, att utföra våldsdåd i Europa. Måltavlor uppges bland annat vara ”allt med koppling till Israel – synagogor, ambassader, diplomater”.

Den här typen av uppmaningar är inte unika för Sverige utan något Iran använt sig av länge, bland annat i USA. Det säger Miles Johnson, undersökande journalist på tidningen Financial Times, i Aktuellt.

– Det innebär lägre kostnader, lägre risk, och om någon blir påkommen så går den personen att ersätta.

Med många mellanhänder inblandade är det svårt för polisen att koppla våldsdåden till landet och regimen.

– De här fördelarna gör att vi har sett något av en trend bland vissa regimer att ”outsourca” den här typen av verksamhet, säger Miles Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.