Två personer står på en grön gräsyta och håller upp en långt smalt föremål med mörk färg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lång, mjuk och illaluktande” – så beskrivs penisen av friluftsföreningen NaturBornholm. Foto: NaturBornholm.

Fynd på dansk strand: Illaluktande jättepenis

Publicerad

Strandstädarna på Bornholm trodde först att de hade hittat en jättelik havsorm.

Men det visade sig vara något helt annat: en penis från en val.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare, så det hör inte till vanligheterna att det endast flyter i land en stor penis, säger Julia Carlström, forskare Naturhistoriska riksmuseet.

Den uppspolade valpenisen i fiskeläget Snogebæk uppges vara en och en halv meter lång. På bilder i danska medier ligger det förtorkade könsorganet sida vid sida med en måttstock i gröngräset.

Fyndet härstammar enligt en expert troligen från en knölval som spolades upp vid öns sydspets i juli, rapporterar TV 2 Bornholm som var först med nyheten.

– Det här är väldigt ovanligt, och betyder ju att valen vi fann på Dueodde i somras med säkerhet var en hane. Annars betyder det att flera valar har omkommit i Östersjön och det är osannolikt, säger naturvägledaren Kenneth Nielsen vid upplevelsecentret NaturBornholm till kanalen.

Penisen, som enligt Nielsen luktade ”ganska förfärligt”, ligger nu i en frys inför vidare undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.