In i det sista förhandlade Nato-medlemmarna om hur organisationens budskap skulle låta. Enligt ett utkast till gemensamt uttalande kommer Ukrainas väg till att bli Nato-medlem att kallas ”oåterkallelig”. Fram tills nu har budskapet från Nato-länderna varit att Ukraina är på väg mot Natomedlemskap och att det är fråga om när – snarare än om – Ukraina går med i alliansen.
Nytt stöd till Ukraina
Under Nato-mötet förväntas medlemsländerna också presentera nytt stöd till Ukraina, sannolikt i form av fler luftförsvarssystem av sorten Patriot, något Ukraina länge bett om. Exakt hur många system det handlar om, och varifrån systemen – eller delarna till systemen – ska komma ifrån väntas presenteras under onsdagen.
Sverige i fokus
Nato-mötet sker mitt under en amerikansk valrörelse. Därför kommer åtminstone USA att lägga mycket fokus på vad Nato lyckats åstadkomma de senaste åren. Under mötet kommer Sveriges anslutning till Nato därför uppmärksammas mer än en gång. Sverige är särskilt inbjudet med Finland till ett möte mellan Natos största länder, USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike när de möter senatens ledare Chuck Schumer (Dem) och Mitch McConnell (Rep).
Under veckan kan man räkna med att de flesta av Nato-ländernas ledare nämner Sverige i olika tal. Kristersson lär därmed få tacka och le mer än en gång under veckan.
Kampen om försvarsanslag
Jens Stoltenberg, som under mötet också kommer att tackas av som Natos generalsekreterare, upprepar gärna att 23 av Natos 32 länder numer når upp till målet att 2 procent av Natoländernas BNP ska läggas på försvaret.
Några länder vill öka målet till 3 procent, bland annat Polens Donald Tusk, men det har många länder sagt nej till. Några besked om ett höjt mål lär inte komma, men däremot väntas Natoländerna besluta om en rejäl ökning av produktionen av försvarsmateriel framöver.