En person står framför en stadssiluett på natten, med lägre byggnader i förgrunden och höga skyskrapor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brasiliens president Lula da Silva försöker profilera sig inom klimatfrågan när världens ledare samlas för G20-mötet. Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler på plats i Rio de Janeiro. Foto: SVT.

G20-mötet inleds i Rio de Janeiro – klimatfrågan i fokus

Publicerad

Under måndagen samlas ledare från världens största ekonomier i Rio de Janeiro för att delta i G20-mötet. Klimatfrågan står i fokus hos värdlandet – men det finns en oro att krig och geopolitiska spänningar ska dominera agendan.

– Det här är sämsta möjliga tajming för Brasiliens president Lula, säger SVT:s korrespondent Tigran Feiler.

När G20-mötet inleds i Rio de Janeiro på måndagen står klimatfrågan och kampen mot ekonomisk ojämlikhet högt på dagordningen.

Samtidigt väntas krigen i Gaza och Ukraina hamna i fokus under det årliga toppmötet. Inte minst efter rapporterna om att president Joe Biden, som är på plats under G20-mötet, enligt källor ska ha gett Ukraina grönt ljus att utföra begränsade attacker mot mål i Ryssland med amerikanska långdistansvapen.

– Det här är sämsta möjliga tajming för Brasiliens president Lula som står värd för toppmötet. Han vill ju att det här ska handla om helt andra frågor, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler på plats i Rio de Janeiro.

De frågor som Brasilien har prioriterat under sitt ordförandeskap – och där president Lula da Silva vill profilera sig – är framför allt kampen mot klimatförändringarna, men även frågan om global fattigdom och hunger.

– Men det har hela tiden funnits en oro att de geopolitiska spänningarna ska ta över och dominera agendan, säger Tigran Feiler.

Konflikt med grannlandet

Många frågar sig också vad Trumps seger i det amerikanska presidentvalet kommer att innebära för finansieringen av klimatsatsningarna framöver.

Ett av de nya förslagen inför årets möte är att Brasilien vill införa en särskild skatt för världens allra rikaste och använda pengarna till klimatomställningen. Förslaget har bland annat mött motstånd från USA – men också från grannlandet Argentina.

– Där har det seglat upp en konflikt med Argentinas president Javier Milei, högerlibertarian som står på helt andra sidan än vad socialdemokraten Lula gör. Det visar hur svårt det är att komma överens och vi får se om det blir några konkreta framsteg den här gången, säger Tigran Feiler.

Kritik mot avverkning

Att G20-mötet hålls i Brasilien har dessutom väckt reaktioner och landet har bland annat fått kritik för sin avverkning av Amazonas regnskogar.

– På plussidan så pekar den brasilianska regeringen på att man har fått ner avverkningen i Amazonas. Den har minskat med 45 procent på två år. Samtidigt finns det kritik från miljöorganisationer om att det inte går tillräckligt snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.