Foto: TT

Gamarna har börjat kretsa över London

Publicerad
Analys ·

Medan den skakade, avgående David Cameron är i Bryssel för att förklara sig har finansgamarna, det vill säga hedgefonderna, börjat kasta lystna blickar på brittiska pundet. Få gillar gamar. Men de är effektiva jägare.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

En hedgefond är normalt en aktiefond som försöker tjäna pengar både när börsen går upp och när den går ned.

Till exempel brukar man använda så kallad blankning. Det vill säga att man lånar aktier, säljer dem, hoppas att börsen går ned, för att kunna köpa tillbaka billigt och tjäna mellanskillnaden.

Brittisk EU-omröstning

Samma går att göra med valutor.

Missade Brexit

Dock lyckades många av världens största hedgefonder, som är hårt pressade av det senaste årens oförutsägbara börsturbulens, helt missa Brexitutgången och brittiska pundets fall.

Fonderna, med många pensionsmiljarder i kassorna, försöker nu ta igen skadan. Tidningen Financial Times har talat med en rad hedgefondförvaltare som alla talar om att det nu är blankning i pundet som gäller. Men ingen vill ställa upp med namn. För det är känsligt att tjäna pengar på andras olycka. Därav smeknamnet gamar.

Fågelinfluensa

För tio år sedan kallade Europeiskan centralbanken ECB det extremt kapitalstarka hedgefonderna för fågelinfluensa. Eftersom de likriktade fonderna tillsammans kan förstärka en negativ trend så kraftigt att de kan utlösa en finansiell chock likt en pandemi. Flera gånger har höjts krav på att förbjuda blankning i till exempel bankaktier under finanskriser. Tidigare finansminister Anders Borg var en av kritikerna.

Försvararna anser dock att hedgefonder är finansvärldsflockens obekväma sanningssägare. Flera sådana fonder spelade en avgörande roll när subprime-bolånebubblan sprack 2008.

Gamfest

Under tisdagen hämtade sig pundet något. Men flera hedgefondhandlare är övertygade om att det brittiska pundet ska sjunka mer. Mycket mer. Ända tills gamarna kan börja festa på det skadade brittiska aset.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet